Йордания разчита на помощ заради стотиците хиляди сирийски бежанци

Бежанци в Йордания, сн. ЕПА/БГНЕС

Йордания, приела стотици хиляди сирийски бежанци, разчита на днешната дарителска конференция в Лондон да облекчи финансовото бреме, което застрашава икономиката ѝ, огъваща се под натиска на дълга.
Конференцията е "златна възможност" за международната общност да "прецизира стрелбата" и да увеличи "помощта и подкрепата" за най-засегнатите от сирийската война страни, заяви крал Абдула Втори, който ще участва във форума.

"Повече не можем да продължаваме така, рано или късно бентът ще поддаде", предупреди кралят в интервю за Би Би Си след посещението на британския външен министър Филип Хамънд в Аман в понеделник.
От общо 4,6 милиона сирийски бежанци зад граница 630 000 са регистрирани от Върховния комисариат на ООН за бежанците в Йордания, но според властите на практика те са над милион.

Това солидно присъствие е в значителна тежест за малкото кралство, в което живеят 9,5 милиона души (в това число имигрантите и бежанците), голяма част от територията на което е пустинна, което не разполага с природни ресурси и зависи от международната помощ.

Аман изчислява разходите си за бежанците само за 2016 г. на 2.7 милиарда долара.

"Искаме международната общност да ни помогне с тази сума, за да можем да продължим да изпълняваме дълга си към бежанците", каза през уикенда йорданският премиер Абдула Енсур при посещение на бежанския лагер "Ал Азрак".

"Без дългосрочна подкрепа Йордания повече няма да може да оказва помощ на бежанците", предупреди на свой ред министърът на планирането и международното сътрудничество Имад Фахури на среща с представители на страните дарителки. Ако това не стане, кралството "ще бъде принудено да вземе болезнени мерки, които ще предизвикат още по-голям поток от бежанци към Европа", каза той.

"Тежка икономическа криза"

Сирийската криза струва на Йордания 6.6 млрд. долара от 2011 г. насам, казват властите.

Тя е и основната причина за "тежката икономическа криза", която преживява Йордания, подчертава Мохамед Абу Роман от Центъра за стратегически изследвания в Аман. Според него международната общност не взема в достатъчна степен под внимание "мащаба на последиците от притока на бежанци за основни услуги като образованието, енергетиката или здравеопазването, освен косвеното отражение върху инфлацията". Към това се добавя натискът върху пазара на труда.

В търговски план затварянето на търговски пътища със Сирия "породи значителни пропуснати ползи", които се увеличиха вследствие на несигурността, свързана с възхода на джихадистки групировки, изтъква Ферид Белхадж, директор на Световната банка за Близкия изток.

Световната банка е част от организациите, мобилизирали усилия в помощ на кралството, за да "намалят уязвимостта му", основно чрез реформи в обществените услуги и на механизмите за финансиране с нисък разход.

Йордания обаче вече се огъва под външния дълг, надвишаващ 34.8 млрд. долара, което прави 90 процента от брутния вътрешен продукт - "твърде високо равнище при положение, че растежът бележи опасен спад", казва икономическият анализатор Мохамед Ауад. Растежът е намалял от 3.1 процента през 2014 г. на 2.4 на сто през 2015 г.

Пред януари парламентът прие бюджет за 2016 г. от близо 12 млрд. долара с дефицит от 1.27 милиарда.
При тези обстоятелства кралството е по-зависимо от всякога от международната помощ, която му осигуряват най-вече САЩ и страните от Персийския залив. През 2015 г. тази помощ надхвърли 2.5 млрд. долара.

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят