Йорданка Фандъкова стана първата жена кмет на София

Йорданка Фандъкова стана първата жена кмет на София

Кмет на София през следващите две години ще бъде кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Това показват първите прогнозни резултати от провелите с в неделя частични избори.

Според екзит пол на социологическата агенция МБМД Фандъкова получава около 67 процента от подадените гласове и изпреварва със значителна разлика кандидата на БСП Георги Кадиев, който има около 24.5 процента от гласовете. Трети с 4 % е кандидатът на "Ред, законност и справедливост" Павел Попов.

Близки са и прогнозните резултати на агенция "Сова Харис" - 66.1 % за Фандъкова, 25.7 % за Кадиев, 3.6 % за кандидата на РЗС и 4.4 на сто за всички останали кандидати.

Според данните на агенция "Алфа рисърч" Йорданка Фандъкова печели 70.3 на сто от гласовете на
избирателите в София, а Георги Кадиев - 23.1 на сто.

Разликата между Фандъкова и Кадиев е особено впечатляваща на фона на рекордно ниската за избори в столицата през последните 20 години избирателна активност. По данни на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София са гласували 23.17 процента или 257 367 от общо 1 110 258 души, включени в избирателните списъци.

47-годишната Йорданка Фандъкова, която доскоро бе заместник-кмет, а през юли бе избрана за народен представител и след това за министър на образованието, получава по-висок процент от получения от нейната партия в София на парламентарните избори преди около 4 месеца, както и от своя предшественик на кметския стол и сегашен министър-председател Бойко Борисов.

На изборите през 2007-ма година той победи на първия тур с 203 хиляди гласа или около 53 на сто от подадените гласове при 36-процентна избирателна активност. Тогава обаче Борисов имаше срещу себе си и кандидат на Синята коалиция, който остана втори.

Този път партиите от Синята коалиция – СДС и ДСБ - предпочетоха да не издигат своя кандидатура и декларираха подкрепа за Фандъкова. Така постъпи и "Атака".

Липсата на самостоятелна "синя" кандидатура е едно от обясненията за ниската избирателна активност на тези избори. Други, сочени от социолозите причини, са убеждението у избирателите за липса на интрига и за предопределеност на избора, както и спадът във влиянието на БСП след изминалия управленски мандат и загубата на изборите през юли.

По данни на "Сова Харис" 85 процента от подкрепата си Фандъкова е получила от хора, които преди това са гласували за ГЕРБ. Синята коалиция е дала 12 процента. Това са около 15 000 души, докато на предишните избори за Синята коалиция гласуваха над 70 000 души, посочват от агенцията.

От подкрепилите Георги Кадиев 75 процента са гласували и преди за БСП, 8 процента от подкрепата му идва от други партии.

И на изборите тази неделя в София се потвърждава тенденцията по-активно да гласуват жените, по-възрастните и по-образованите избиратели.

При хората в активна възраст от 31 до 60 години 73 процента са гласували за Йорданка Фандъкова, 19 процента - за Георги Кадиев и 8 процента - за останалите кандидати. При възрастните над 61 години 51 процента са гласували за Йорданка Фандъкова и 43 на сто за Георги Кадиев, показват данните на "Сова Харис".

Кметове от ГЕРБ и във Враца и Правец, балотаж в Разлог

Още на първия тур кандидатите на ГЕРБ печелят и частичните кметски избори във Враца и Правец. Със спечелени около 60 % от гласовете Д-р Костадин Шахов ще е кмет на Враца, чийто предишен кмет Тотю Младенов стана социален министър. Избирателната активност във Враца бе малко над 23 %.

Кмет на Правец ще е издигнатият от ГЕРБ Никола Нитов, за когото са подадени 63 % от гласовете.

В община Разлог ще има балотаж следващата неделя, в който ще участват Красимир Герчев от ГЕРБ и Благой Дункин от Коалиция "Патриотичен съюз за община Разлог".

В плевенското село Беглеж на балотаж отиват независимият, подкрепен от БСП, Георги Съйков и кандидатът на ГЕРБ Любчо Петров.

Кандидат на ГЕРБ бе избран за районен кмет на Панчарево.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?