Йорданските властти оттеглиха закон за данъците, породил едноседмични протести

Кралят на Йордания Абдула

Йорданските власти отстъпиха под натиска на протестиращите и обявиха, че оттеглят спорния проек на закон за данъчните промени. Решението бе приветствано от синдикатите след седмица на протести в страната, предаде Франс прес.

 

След като стана ясно, че спорният нормативен акт е оттеглен, в Аман площадът, който от 7 дни се беше превърнал в епицентър на протестите, остана почти празен вчера вечерта. Само около 100 души отново се появиха там.

 

Премиерът на Йордания Омар Разаз каза, че проектът на закона е бил оттеглен след консултации с парламента и Сената. Той каза, че дискусии по нов проект на закон ще има едва след съставяне на новото правителство на Йордания. Той не уточни кога ще стане това.

Омар Разаз бе назначен на премиерския пост в понеделник след като предшественикът му подаде оставка в разгара на протестите. Омар Разаз пое ангажимента да води диалог с различните страни.

 

Йордания, която до голяма степен зависи от чуждите помощи и е лишена от природни ресусрси, пое ангажимента пред Международния валутен фонд да извърши структурни реформи и да намали дефицита си в замяна на заем за няколкостотин милиона евро.

 

Текстът, породил протестите, щеше да увеличи данъците за физически лица с между 5 и 25 процента и предвиждаше облагане за хора с годишна заплата, превишаваща 8000 динара (около 9700 евро).

 

Безработицата в Йордания е 18,5 процента, а 20 процента от жителите живеят на границата на бедността. Цените се покачиха на няколко пъти сериозно. Проектът на закона за данъците беше капката, която накара чашата на народното недоволство да прелее, констатират анализатори.

 

В последно време хлябът поскъпна със 100 процента заради вдигане на данъците. Цената на горивото също поскъпна на пет пъти само през настоящата година, а цената на тока с 55 процента от февруари. Някои от тези увеличения се дължат на преустановяване на държавното субсидиране. Това преустановяване е в рамките на реформите, поискани от МВФ.

 

Прииждането на стотици хиляди сирийски бежанци само влоши положението с финансите на страната и Аман неколкократно призовава международната общност за по-съществена помощ по този въпрос.

Споделяне

Още от Свят