Йорданският крал даде сигнал за несъгласие със САЩ

Йорданският крал Абдула Втори отложи планираната за сряда среща американския президент Джордж Буш във Вашингтон заради притеснения по повод американската подкрепа за политиката на Израел, предадоха световните агенции.

Кралският дворец съобщи, че е нужно време "да се изясни позицията на САЩ по отношение на Близкоизточния мирен процес и окончателния статут на палестинските територии, особено в светлината на последните изявления на представители на американската администрация".

Миналата седмица президентът Буш подкрепи плана на израелския премиер Ариел Шарон, според който Израел безусловно ще се изтегли от Газа и от части от Западния бряг, но ще запази някои от еврейските селища на Западния бряг. Изявлението на Буш разгневи палестинците и много арабски лидери.

В ООН арабските държави призоваха Съвета за сигурност да заклейми политиката на целеви убийства, провеждана от Израел, при която бяха ликвидирани двама лидери на въоръжената групировка Хамас. В събота в Газа бе убит Абделазис ал-Рантиси.

Източници от Държавния департамент допускат, че убийството на Рантиси е фактор за решението на крал Абдула да отложи срещата с Буш, предаде Си Ен Ен.

Абдула Втори поддържа деликатна линия спрямо арабските си съседи, като същевременно е един от основните съюзници на Вашингтон в региона и е подписал мирно споразумение с Израел.

В момент, когато Израел явно има по-голямо влияние върху администрацията на Буш, изглежда, че Абдула Втори е преценил, че не е подходящо да се показва в коридорите на властта във Вашингтон, посочва кореспондентът на Би Би Си.

Срещата на йорданския крал с Буш беше отложена за първата седмица на май, съобщиха официални представители от двете страни.

Съветът за сигурност на ООН се очаква във вторник да гласува проекторезолюцията на арабските държави, която призовава Израел да прекрати извънсъдебните екзекуции, без да се споменава името на Рантиси.

Палестинският представител Насер ал-Кидуа каза, че покушението е последното от дълга серия военни престъпления и провалът на Съвета за сигурност да осъди Израел го насърчава да продължи политиката си.

Израелският представител Дан Гилерман нарече Рантиси радикален терористки лидер и защити убийството му, като каза, че няма работещи средства за арест на лидери на Хамас.

Преди три седмици САЩ гласуваха резолюция, осъждаща Израел за убийството на предшественика на Рантиси - шейх Ясин.

Не е изключено САЩ да гласуват нова подобна резолюция след ликвидирането на Рантиси.

Политическият лидер на Хамас Халед Мешаал призова за арабско - мюсюлмански съюз за защита от САЩ и Израел.

Споделяне

Още от Свят