Йошихиде Суга е новият премиер на Япония

Ще може ли той да съживи пострадалата от коронавируса икономика?

Йошихиде Суга

Парламентът на Япония избра новия председател на управляващата Либерално-демократическа партия Йошихиде Суга за нов премиер на страната, предадоха световните агенции.

Кандидатурата му бе подкрепена от мнозинството от депутатите в ключовата долна парламентарна камара, която според конституцията има решаваща дума в избора на нов премиер.

За избирането на Суга се обявиха 314 депутати от 462 в долната камара. Суга получи и мнозинство в горната камара.

Японският император Нарухито днес утвърди официално състава на новото правителство на страната начело с премиера Йошихиде Суга.

Тържествената церемония се състоя в императорския дворец в Токио.

По конституция императорът потвърждава назначението на министрите, предложени от премиера. Нарухито, който се възкачи на трона през май миналата година, изпълни това свое правомощие за втори път. През септември 2019 г. той утвърди състава на кабинета, след промени, направени от тогавашния премиер Шиндзо Абе.

В новото правителство портфейлите си запазиха много министри от времето на Абе: на външните работи Тошимицу Мотеги, на финансите Таро Асо, на земеделските земи, инфраструктурата, транспорта и туризма Кацуйоши Акаба, на икономическата и фискалната политика Ясутоши Нишимура, както и Сейко Хашимото (министърка, отговаряща за организирането на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио).

Министърът на отбраната Таро Коно напусна поста си и стана държавен министър за административната реформа. На негово място бе назначен Нобуо Киши, по-младият брат на Шиндзо Абе, който в миналото беше заместник-министър на външните работи.

В кабинета се появи и нова длъжност - министър по цифровизацията и постът се заема от Такуа Хираи, който при Абе отговаряше за науката и технологиите.

Ще може ли Суга да съживи пострадалата от коронавируса икономика?

Шиндзо Абе напусна премиерския пост в Япония по здравословни причини насред историческа рецесия. Готов ли е новият министър-председател Йошихиде Суга, който като депутат не беше известен със своята харизма, да възстанови пострадалата от коронавируса икономика, се пита в сряда агенция ДПА?

Йошихиде Суга се изправя пред редица обезсърчаващи предизвикателства като тежка рецесия, ниска заетост, бързо застаряващо население и пандемията от Ковид-19.

В няколко дебата преди състоялите се в понеделник първични избори на управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП), 71-годишният досегашен главен секретар на правителството на предшественика му Шиндзо Абе не предложи нови идеи как новото му правителство може да съживи икономиката на Япония.

Суга просто обеща да продължи "Абеномиката" - икономическата политика при управлението на Абе, който внезапно обяви в края на август, че подава оставка, след като беше диагностициран с рецидив на стомашно-чревното си заболяване, известно като язвен колит.

Абеномиката се опира на "трите стрели" на данъчните стимули, понижаването на лихвените проценти и структурните реформи.

Японската икономика е третата най-голяма в света. След като бе разтърсена от коронавируса и от въведено миналата година повишение на потребителската такса, тя регистрира рекорден спад от 28,1 процента на годишна база за периода април-юни, което беше свиване за трето поредно тримесечие.

Броени часове преди Суга да бъде официално одобрен от японския парламент в понеделник, финансовото министерство обяви, че износът на страната е загубил 14,8 процента спрямо предишната година, като това е спад за 21-и пореден месец въпреки относително слабата йена.

На дебат за първичните избори на ЛДП в събота Суга, който няма опит в дипломацията или икономиката, заяви, че японската икономика рязко се е подобрила при управлението на Абе преди да бъде тежко ударена от пандемията.

"Мисля, че поминъкът на нископлатените работници се е подобрил", добави Суга.

Но, въпреки силно хвалената "Абеномика", правителството на Абе, което удвои потребителската такса на 10 процента, не успя да осигури солиден растеж в обстановка на стагниращи заплати и ниско потребление.

Правителството увеличи таксата от 5 на 8 процента през април 2014 г., а след това от 8 на 10 процента през октомври 2019 г.

Още преди пандемията икономиката се сви със 7 процента на годишна база в последното тримесечие на 2019 г. след само 0,2 процента растеж в третото тримесечие.

"Абе ще бъде оценен първо и най-вече по своята Абеномика. За съжаление действителността никога не съвпадна с рекламата", написа Ричард Кац от Съвета "Карнеги" за етика в международните дела в статия за "Токио бизнес тудей".

С корекция на цените личното потребление през първото тримесечие е било с 0,5 процента по-ниско спрямо периода, когато Абе встъпи в длъжност, отбеляза Кац.

"Това се случи не защото хората не са склонни да харчат, а защото данъчните повишения и съкращенията на заплатите намалиха доходите им. През осемте години управление на Абе реалното заплащане на работник падна с 3,5 процента", каза Кац.

"Третият индикатор - повишаващи производителността структурни реформи, - беше предимно обещания и хвалби с твърде малко действия. Това беше не толкова политика, колкото опит за привличане на чуждестранни инвеститори", добави Кац.

През април 2013 г. Японската централна банка започна агресивна кампания по намаляване на лихвените проценти, за да постигне заложена цел от 2 процента инфлация до две години, за да измъкне икономиката от съществуващата от над десетилетие дефлационна спирала.

Оттогава обаче равнището на инфлацията дори не се е доближило до фиксираната цел.

Нещо повече, правителството на Абе не се справи и с проблема с ниската заетост. Делът на временно заети и заети на непълно работно време, които в повечето случаи са нископлатени, беше 36,1 процента през юли спрямо 35,1 процента през януари 2013 г.

Заради последиците от пандемията фирмите съкращаваха стотици хиляди временни работни места всеки месец от март насам. През юли броят на временно заетите и заетите на непълно работно време спадна с 1,3 милион спрямо същия период на предишната година до 20,4 милиона.

По БТА

Споделяне

Още от Свят