Йосиф Йосифов остава постоянно зад решетките

Ден след като бе открита човешка глава, за която се предполага, че е на изчезналия Иван Може, във вторник Софийският апелативен съд наложи постоянен арест на заподозрения за отвличането на хърватина Йосиф Йосифов – Йоско. Магистратите сметнаха, че може да се направи обосновано предположение за престъплението, в което Йосифов е обвинен.

Иван Може изчезна на 23 срещу 24 февруари от дискотека в град Сливница и оттогава е в неизвестност, а в ареста по подозрение в отвличане се озова Йоско  заедно с двама свои авери – Пламен Симеонов и Мариан Атанасов.

В деня след мистериозното изчезване на Може се тиражира версията, упорито подържана пред медиите и от адвоката му, че той вече не е между живите. Хърватинът, посочен от вътрешното министерство и прокуратурата като член на т.нар. хърватска група за мокри поръчки, бе оправдан от две съдебни инстанции за убийството на Асен Петров – Шаки, близък приятел на Йоско, и на полицая Кирил Живков.

Вътрешното министерство и държавното обвинение нееднократно спрягаха Йоско като организатор на някои от публичните разстрели и отвличания в страната през последните години. Той обаче има само една условна присъда за кражба на автомобил, чийто изпитателен срок не е изтекъл. Това е и едно от основанията за задържането му в ареста.

Йоско направи самопризнания пред съдия в първите часове след изчезването на Може, че го е пребил и му казал: "Махай се от тази държава, защото колкото пъти те видя, ще те пребивам".

Пред апелативния съд бяха цитирани свидетелските показания на работник на автомивката, в която е мит джипът на Йоско, след като в него хърватинът бил набит.

По джипа на Йосифов са намерени кървави петна, както и кал и глинеста почва, което не кореспондирало с обясненията на обвиняемите, че джипът се е движил само в градски условия, обясниха магистратите. А преди да се качи във возилото,  Може е оставил якето си в заведението, от което биха могли да се направят изводи, че е възнамерявал да се върне, мотивира се допълнително съдебния състав.

Пред апелативния съд адвокат Илиян Василев поддържаше тезата си от  първата инстанция, че от събраните доказателства може да се предположи, че случващото се е инсценирано от Може, който нарочно отишъл на място, където знаел, че ще срещне Йоско.

Василев смята, че хърватинът инсценира изчезването си, за да се скрие.Не е ли тази случка удобна фасада Може да се укрие от правосъдието или от други хора, интересуващи се от заниманията му, докато не рисува комикси или не изучава винения пазар в България?”, питаше Василев Софийският окръжния съд, който пръв определи арест за клиента му преди седмица.

Присъдата за отвличане е до 10 г. затвор.

В понеделник в близост до жп-линия между Сливница и Годеч, край село Туден, бе открита обгоряла човешка глава. Веднага след това би разпространена информацията, че тя е на изчезналия хърватин, а по-късно бяха назначени експертизи, които да установят дали това е така.

Във вторник, няколко часа преди Софийският апелативен съд да разгледа жалбата на Йоско, с която той обжалва решението за задържането му под стража, шефът на полицията Валентин Петров обяви, че има нови насоки в разследването по случая “Може”, но не уточни какво има предвид.

Споделяне

Още по темата

Още от България