Йотингер е против общоевропейско спиране на бензиновите и дизелови коли

Йотингер е против общоевропейско спиране на бензиновите и дизелови коли

Представителят на Германия в Европейската комисия Гюнтер Йотингер заяви, че ще бъде неправилно да се определя общоевропейска крайна дата за спиране на продажбите на автомобили с бензинови и дизелови двигатели, предаде Асошиейтед прес.

Великобритания обяви миналата седмица планове да забрани продажбата на такива коли от 2040 година, следвайки подобни решения във Франция и Норвегия. Германия, която е лидер в автомобилостроенето, обаче не е склонна да последва примера им.

Миналата седмица германският министър на транспорта Александър Добринт коментира, че все още е твърде рано да се погребва двигателят с вътрешно горене и все още не се знае дали въглеродно-неутралните синтетични горива няма да бъдат също толкова добро решение, колкото технологиите за електрически батерии.

Йотингер, който в предишния състав на Еврокомисията отговаряше за енергетиката, а сега за бюджета, посочва пред германския в. "Райнише пост", че към този момент е твърде преждевременно и неправилно да се определя единна европейска дата за отказване от двигателите с вътрешно горене.

Страни като Полша все още произвеждат повечето си електроенергия от въглища. Ако те преминат към електромобили твърде рано, то това няма да помогне за борбата с климатичните промени, тъй като ще увеличи емисиите на въглероден диоксид, отбелязва еврокомисарят, цитиран от АП и БТА.

Пред дни Добринт обяви създаването на фонд на стойност стотици милиони евро, който трябва да помогне на градовете да развият и оптимизират транспортната си инфраструктура и трафика, без да забраняват дизеловите автомобили.

"Все още ни предстоят технологични решения", каза министърът, допълвайки, че макар електрическите автомобили да са бъдещето, все още не е ясно дали те са готови за масовия пазар.

В петък вечерта обаче американският производител "Тесла" (Tesla) представи наполовина по-евтини от досегашните си електромобили. Първите електромобили Модел 3 бяха доставени на своите 30 собственици - всичките служители на компанията.

Президентът и главен изпълнителен директор на компанията Илон Мъск се появи на сцената зад волана на яркочервен Модел 3. Силуетът наподобява на Модел Ес - спортното купе от тази гама – но малко по-малък, с по-опростена концепция и наполовина по-евтин. Цената на базовия модел е 35 000 долара, а възможното изминато разстояние с едно зареждане на батерията е 350 километра.

Подобно на предишните два модела – Ес и Екс, Тройката е изцяло електрически и разполага с автоматична система на управление, което го прави отчасти автономен. За да създаде по-евтина кола, Тесла е използвала по-малко алуминий и повече стомана, като е премахнала някои елементи.

Компанията се похвали с над един милион нови поръчки, най-вече в Съединените щати. Потенциалните клиенти могат да внесат 1000 долара възстановим депозит, за да влязат в списъка за покупка на Модел 3. Хората, които си резервират кола сега, ще я получат вероятно в средата на 2018 г., обясниха от "Тесла".

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес