Йотингер: Германската система за предоставяне на убежище е магнит за бежанците

Гюнтер Йотингер

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер смята, че причината за бежанската криза е щедрата система за предоставяне на убежище в неговата страна. В интервю той я определя като магнит за бежанците и призовава тя да бъде променена.

Йотингер посочи пред германския вестник "Ханделсблат", цитиран от БТА, че единственият начин да бъде намален броят на пристигащите в Германия хора е като бъдат премахнати поощренията за това при сегашната система.

"Германският закон за предоставяне на убежище е като магнит за бежанците", каза европейският комисар за дигиталната икономика и информационното общество. "Ще е необходима поправка в конституцията, за да бъде променен законът за предоставяне на убежище."

Докато не бъдат предприети действия по отношение на този въпрос, алтернативата ще бъде само една - милиарди евро помощ за бежанските лагери в Турция и други страни, смята Йотингер.

Еврокомисарят посочи още, че ЕС може да помага само в ограничен порядък, тъй като бюджетните правила не му позволяват повече.

"Нуждаем се от по-силна гранична охрана в Европа", заяви той. "Имаме нужда от гранична охрана от 5000, а не от 500 души."

Споделяне

Още от Европа