Йотингер не изключва най-лошия сценария за енергийната сигурност на Европа

Йотингер не изключва най-лошия сценария за енергийната сигурност на Европа

Еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер не изключва възможността да се сбъдне "най-лошият възможен сценарий" за енергийната сигурност в Европа заради действията на Москва в Украйна, предаде Ройтерс.

На събитие, организирано от германската енергийна компания RWE в Брюксел, Йотингер заяви, че доскоро не е допускал, че руският президент Владимир Путин "ще използва фалшиви информации, лъжи и оръжия". "Затова вече не изключвам най-лошия възможен сценарий", посочи еврокомисарят.

На събитието в Брюксел той посочи още, че се опасява, че напредването на проруските сепаратисти към пристанищния град Мариупол в Украйна би създало коридор до Крим. "В такъв случай Украйна би била отрязана от достъп до Черно море", предупреди Йотингер.

Войната в Украйна, която е причина за най-голямото противопоставяне между Русия и Запада от Студената война насам, увеличава страховете в Европа от прекъсване на газовите доставки през зимата.

Русия е най-големият европейски доставчик на петрол, въглища и на синьо гориво през газопроводи на територията на Украйна, а транзитът е застрашен заради споровете между Киев и Москва за цената на газа. 

Гюнтер Йотингер посредничи в преговорите между Русия и Украйна за уреждането на тези спорове. На 4 септември ще има техническа среща в Москва между експерти по газовите проблеми, която да подготви поредната тристранна среща между Русия, Украйна и Европейския съюз в средата на септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?