Йотингер ще положи нов изпит пред евродепутатите, за да поеме нови задължения в ЕК

НПО са против номинацията на Йотингер за еврокомисар за човешките ресурси

Гюнтер Йотингер

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер, който се очаква да поеме отговорностите по бюджета на ЕС и човешките ресурси на Европейската комисия, ще положи изцяло нов изпит пред съответните комисии на Европейския парламент на 9 януари. Това се посочва в съобщение на ЕП, в което се уточнява, че изпитът ще бъде открит, а оценката от него ще бъде оповестена едва на 12 януари.

Йотингер досега бе еврокомисар по цифровизацията. След като бившият български еврокомисар и зам.-председател на ЕК Кристалина Георгиева подаде оставка през октомври миналата година, председателят на комисията Жан-Клод Юнкер реши да повери нейните отговорности на Йотингер.

Предстоящият изпит на Йотингер ще бъде пред парламентарните комисии по бюджет, бюджетен контрол и правни въпроси. По форма изпитът е същият, който полагат кандидатите за еврокомисари и по правило парламентарните комисии могат да отхвърлят кандидата.

Ако Йотингер премине успешно проверката, неговото преназначение предстои да бъде утвърдено допълнително от целия Европейски парламент на пленарно заседание, както и от Съвета на ЕС.

Няколко европейски неправителствени организации изпратиха в четвъртък отворено писмо до Европейския парламент с призив да се противопостави на номинацията на Гюнтер Йотингер за еврокомисар за човешките ресурси. Причината са негови полемични изказвания, предаде Франс прес.

"Не мислим, че комисар Йотингер е годен да отговаря за човешките ресурси в Европейската комисия", пишат 10 организации, сред които "Трансперънси интернешънъл" и "Оксфам". Те се аргументират, че той няколко пъти е "правил расистки, сексистки и хомофобски изказвания". Гюнтер Йотингер не вдъхва достатъчно доверие по отношение на етичното и прозрачно поведение, подчертават авторите на отвореното писмо. Те призовават ЕП да се противопостави на назначаването му за еврокомисар за човешките ресурси, като подчертават, че човекът, който заема този пост, "трябва да служи за пример".

Агенцията припомня, че Йотингер предизвика полемика в Германия и си навлече критики в Китай с изявления за китайците, прозвучали расистки. Освен това показа отрицателно отношение към хомосексуалните бракове, които скоро щели да бъдат наложени на германците. Впоследствие той се извини за думите си.

В средата на ноември обаче Йотингер отново бе засипан с критики, след като стана ясно, че е пътувал с частния самолет на германския бизнесмен Клаус Манголд, който е смятан за близък до Русия. Той не е уведомил за това Европейската комисия, въпреки че е бил длъжен според правилата на ЕС за прозрачност.

Комисията обаче застана зад Йотингер, като заяви, че няма конфликт на интереси.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?