Youtube обмисля изтегляне от Русия

Youtube обмисля изтегляне от Русия

Видеоплатформата Youtube може да се изтегли от територията на Русия, аков Държавната дума бъде внесен законопроект за ограничаване на дела на чуждестранните собственици в компании за аудиовизуални услуги с професионално съдържание. Това пише в сряда "Комерсант", който се позовава на руското браншово сдружение Медийно-комуникационен съюз и други източници, предаде БТА.

Понятието "организатор на служба за аудиовизуални услуги" обхваща и Youtube, където потребителите качват и съдържание собствено производство. Ако проектът бъде приет, компанията може да напусне Русия, прогнозира вестникът.

В Youtubesе хоства професионално и потребителско съдържание, но в момента няма начин да се разграничава едното от другото, обясняват източници на вестника. Освен това с приемането на закона може да се вдигнат допълнителните разходи за създаване на нова инфраструктура, смята един от тях.

По данни на изданието руските мобилни оператори "Вимпелком" и МТС също се обявяват против приемането на закон, ограничаващ дейността на чуждестранни онлайн филмови канали.

От 1 юни 2017 г. чуждестранното участие в руски компании за аудиовизуални услуги може да бъде ограничено до 20 на сто, предвижда законопроектът, лансиран според "Комерсант" от холдингите "Газпром медиа" и "СТС медиа".

По думите на неназован събеседник на вестника проектът е бил написан специално против американската компания за видеоуслуги "Нетфликс", заявила през януари, че се насочва към руския пазар, отбелязва ББС.

Споделяне

Още от Бизнес