След оставката на Христо Бисеров

Йовчев, Борисов и Местан вкупом отрекоха слуховете за нов кабинет

Според Осман Октай животът на Бисеров е в опасност, защото бил в "кухнята" на корпоративните и партийни интереси на ДПС

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Цветлин Йовчев и лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан един след друг категорично отрекоха във вторник появилите се след излизането на Христо Бисеров от политиката слухове, че двете партии готвят нов кабинет в рамките на 42-то Народно събрание.

Според хипотезата, коментирана първоначално от журналистите Иво Инджев и Веселин Желев (кореспондент на в. "Труд" в Брюксел – бел. ред.) в личните им блогове, Бисеров е отстранен като част от сделка между ГЕРБ и ДПС. За премиер на новото коалиционно правителство пък бил готвен именно Йовчев.

"България в момента има късмет с министър-председател като Пламен Орешарски - изключително балансиран като политик и като човек, изключителен професионалист и експерт", коментира вицепремиерът в село Телиш, добавяйки, че информацията за нов кабинет идва от "слуховете на недоброжелатели".

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път използва Фейсбук за директна връзка с почитателите си, публикувайки статус, в който също опроверга тезата на Желев, обосновава с информация от свои източници.

"ГЕРБ е единствената партия, която може да управлява без ДПС и без БСП. Твърденията за общи действия между ГЕРБ и ДПС са поредните лъжи и измислици. Такива разговори не се водят, а целта на подобни инсинуации е да разколебаят обществото, което настоява за оставката на Тройната коалиция на БСП, ДПС и "Атака“. Тяхната връзка е толкова силна и споена, че никой не би си помислил да води подобни преговори от тяхна страна, а и поведението на Йордан Цонев и заведеното от мен дело изключват възможността за каквито и да е било разговори. Коалиция пък между БСП и ГЕРБ е само във фантазиите на някои деятели в БСП", пише в профила си бившият премиер.

Колегата му в ДПС Лютви Местан пък определи от Брюксел евентуалните общи действия между двете партии, като политически абсурд.

"ГЕРБ нанесе много тежки рани на демократичния механизъм на страната, които трябва да бъдат излекувани. Това може да стане единствено, когато тази партия ГЕРБ не получи шанс за реванш. Смятаме, че кабинетът "Орешарски" трябва да получи своя шанс достатъчно време, за да реализира програмата си. Стоим зад Пламен Орешарски и зад програмата на кабинета "Орешарски", обяви наследникът на Ахмед Доган.

По повод изненадващата оставка на Бисеров от партията и от заеманите от него постове в парламента Местан коментира, че тя ще се отрази на ДПС, въпреки че нямала нищо общо с политически или икономически натиск.

"Независимо че мотивите на г-н Бисеров не са политически, а лични, те имат своята неизбежна политическа рефлексия върху ДПС. Съзнавам това. И това е неизбежно, тоест стои извън политическата ни воля. Предполагам обаче, че скоро ще се убедите, че никакви икономически обвързаности не стоят зад това", увери за пореден път той.

От пресцентъра на НС пък съобщиха във вторник, че досегашният заместник-председател на парламента Бисеров вече е подал заявление за прекратяване на пълномощията му като депутат. Очаква се оставката му да бъде гласувана на пленарното заседание в сряда.

Бисеров  бил ръководител на т.нар. "българско наемническо крило" в ДПС

Има опасност за живота на Христо Бисеров, защото има много информация и е бил в "кухнята" на отношенията между корпоративните интереси и партийното ръководство на ДПС, коментира от своя страна Осман Октай, бивш член на ръководството на ДПС.

В интервю за Нова телевизия Октай заяви във вторник, че Бисеров е бил привикан при бившия лидер на ДПС Ахмед Доган, защото "някой може би си е помислил, че може да контролира и управлява корпоративните кръгове зад гърба на Доган... Някой го е отписал".
Нещата около Христо Бисеров се повтарят, отбеляза някогашният приближен на почетния председател на ДПС.

Знам, че той беше Сивият кардинал в СДС до оставката му при Иван Костов през 2000 г., когато изпревари с едно денонощие наказанието си, заяви Октай.

Той каза още, че Бисеров е бил ръководител на т.нар. "българско наемническо крило" в Движението за права и свободи.

Всички СДС - кадри, които бяха наложени чрез ДПС, бяха наложени по този канал, посочи Октай.

Почти всички членове на ръководството на ДПС бяха разкрити като агенти на тайната комунистическа полиция Държавна сигурност (ДС).

Споделяне

Още по темата

Още от България