Държавният глава напомни, че справянето с бежанците е задължение на МС

Йовчев към Плевнелиев: КСНС не е играчка в ръцете на дете

Виси въпросът какви съвети е давал сегашният министър, докато беше съветник на Бойко Борисов и шеф на президентския кабинет

Йовчев към Плевнелиев: КСНС не е играчка в ръцете на дете

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев отхвърли критиките към кабинета за бежанската криза и предупреди, че ако ГЕРБ внесе вот на недоверие по тази тема, ще излязат "интересни неща" какво е свършил кабинетът "Борисов".

Йовчев обаче не демонстрира подобно спокойствие по отношение на президента Росен Плевнелиев и го нападна остро, че не свиква Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), обсъжда кризата само с лидера на ГЕРБ и критикува правителството.

"От изказванията на г-н Борисов разбирам, че част от тези проблеми те са ги коментирали, и са обсъждали кризата с президента, но е редно това да стане в присъствието на останалите парламентарно представени политически партии. Не можем да гледаме на този Консултативен съвет като на някаква играчка в ръцете на едно дете, което само решава кога и как да си играе с нея. Това е изключително сериозен инструмент за решаване на проблемите, свързани с националната сигурност на Република България”, каза Йовчев.

В отговор Плевнелиев заяви, че "изпълнителната власт трябва да си изпълнява задълженията, а не да си изпуска нервите"

"Справянето с бежанската вълна е изцяло в правомощията на изпълнителната власт. Има план, Съветът за сигурност към Министерския съвет трябва да се събира по-често. Изпълнителната власт има всички правомощия и задължения, за да се справи с този проблем. Не зависи от президента - бежанците да получат легло, ток, вода и да им осигурим най-елементарните човешки условия", заяви Плевнелиев на брифинг.

Малко по-рано в понеделник държавният глава посочи по време на конференция, че освен разработването и приемането на планове за управление на кризи, страната ни трябва да изгражда и капацитет за тяхното изпълнение, като попита риторично: "Можем ли ефективно да изпълняваме вече приетите планове за управление на кризи, например плана за посрещане на бежанска вълна, с какъвто България отдавна разполага? След като имаме план, защо бежанците спят на пода, нямат вода и ток в продължение на седмици?“.

Президентът върви към "като нямат хляб, да ядат пасти"

Коментарът на Плевнелиев обаче бе разпознат от бившия шеф на кабинета му Йовчев като критика срещу действията на правителството. Той заяви пред "Фокус", че президентът се връща към темата за национална сигурност, но "не в най-подходящия формат" - КСНС или Съветът по отбрана и сигурност към президента.

"Предвид повишения обществен интерес и актуалността на проблема, призовавам да бъде разсекретена стенограмата от КСНС на 5 февруари 2013 г., за да се види каква е готовността на кабинета към този момент, оценени ли са рисковете и какво е предприето. Добре е президентът да отговори какво е направил тогава, за да не спят хора по земята. Наистина не е добре да се върви в тази реторика, за да не стигнем от изказвания в стил – "като нямат хляб, да ядат пасти”, защото в момента натам върви г-н президентът”, коментира Йовчев.

Какви съвети е давал Йовчев на президента и бившия премиер?

Самият той обаче също би трябвало да носи отговорност за действията или бездействията на предходното правителство и на сегашния президент. Цветлин Йовчев бе председател на ДАНС до февруари 2011 г. и началото на гражданската война в Сирия го завари на поста съветник по сигурността на бившия премиер Бойко Борисов. В началото на 2012 г. Йовчев оглави кабинета на президента Росен Плевнелиев и подаде оставка от там през април т.г., а в края на май вече бе избран за вътрешен министър в кабинета "Орешарски". Информацията, с която е разполагал на всички тези постове, влиянието, което е имал при оформяне на управленски решения и експертизата му на шеф на агенцията по национална сигурност подсказват, че или и той е бил безучастен свидетел, или е имал своите инициативи и предложения, които не са били приети, но е предпочел да си мълчи.

Освен това рисковете, свързани с бежанците, съвсем не се изчерпват със засиления приток от Сирия след задълбочаването на конфликта там през тази година, а и с цялостната промяна на ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка в резултат на "Арабската пролет", случили се преди това и които държавното ни ръководство би следвало адекватно да е отчело.

В понеделник Цветлин Йовчев бе раздразнен от коментар на Плевнелиев за предизвикателствата към националната сигурност. Държавният глава посочи, че сред основните въпроси са доколко е валидна оценката, дадена в Стратегията за национална сигурност, приета през 2011 г. и нуждае ли се този документ от актуализация, доколко вземаните решения способстват за минимизиране на заплахите и рисковете за националната сигурност и спомагат за ефективното управление на кризите и други.

Президентът посочи като пример кризата с бежанците, с която стои въпросът можем ли ефективно да изпълняваме приетите планове за управление на кризи. По думите му въпросът сам по себе си е елементарен - имаме план, ако се налага той трябва бързо да бъде адаптиран от изпълнителната власт и да се изпълнява.

Йовчев готов за вот на недоверие за бежанците

Вътрешният министър приветства в понеделник плановете на ГЕРБ да поиска вот на недоверие за бежанците.

"Много добре, ако поставят тази тема. Това ще позволи много по-добре да комуникираме всичко, което сме направили до момента. Разбира се, когато се обсъжда една такава тема под формата на вот на недоверие, тогава - за да се направи оценка какво е свършило правителството, трябва да се направи оценка откъде е тръгнало. И мисля, че това ще бъде много интересен дебат. Има много интересни неща, които могат да се обсъдят за това откъде е тръгнало правителството и каква е била готовността на предишното правителство", добави Йовчев.

В неделя от "Атака" обявиха, могат да приемат общ вот с ГЕРБ за продажбата на земя на чужденци и сирийските бежанци, след като по-рано Борисов предложи сътрудничество на националистите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?