Още преди да е приключила вътрешната проверка

Йовчев напълно оневини главсека на МВР за драмата в Лясковец

Подаване на оставки в случая щяло да е "театър пред обществото", смята министърът

Снимка: БГНЕС

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров няма абсолютно никаква вина за трагедията, разиграла се на 14 март в Лясковец, когато 53-годишният Петко Петков уби баретата Емил Шарков и рани други трима негови колеги по време на акция на СОБТ по задържането му.

Това обяви в предаването "Панорама" по БНТвътрешният министър Цветлин Йовчев, подчертавайки, че е "абсолютно убеден" в това свое мнение.

Подканен от водещия Бойко Василев да коментира своята отговорност на политически ръководител на МВР в случая и възможността да си подаде оставката, силовият вицепремиер бе лаконичен: "Оставка се подава в момента, в който е ясно къде е отговорността. И аз съм го казвал много пъти за себе си, че ако аз със свое действие или бездействие съм допринесъл за трагичен изход, знам какви трябва да бъдат действията ми".

"Вижте, ако трябва да вървим по този път, където сме били свидетели много пъти през времето досега – подаване на оставки, неприемане на оставки, аз не мисля, че това е нещо, което трябва да правим. Това е театър пред обществото, нали разбирате", добави Йовчев, репликиран, че много политически лидери по света подават оставки като знак за поета отговорност, дори и без да имат пряка вина.

"Но латвийският премиер подаде оставка защото падна един мол. Той не е виновен за мола, нито е бил негов", реагира водещият на "Панорама", след което МВР шефът продължи да демонстрира, че няма никакво намерение да напусне министерството заради случая в Лясковец.

"Аз не мога да ви кажа какви са били обстоятелствата за това (оставката на латвийския премиер – бел.ред.). Но по тази логика нали разбирате, че то тогава не можете да имате стабилност в нито едно управление, в нито един процес. Все пак трябва да се държи сметка за това в края на краищата кой какво е направил и какво е трябвало да направи", добави Йовчев.

По повод последното настояване от ГЕРБ той да напусне кабинета, този път заради установените финансови злоупотреби покрай строежа на гранична стена, вътрешният министър отбеляза иронично: "Ами вероятно ГЕРБ може да ми поискат оставка след това и за метеорологичната обстановка. Не ме притеснява това нещо, но не виждам аргументи".

Запитан какво е самочувствието на състава в МВР след очевидния провал на баретите в Лясковец, Йовчев коментира: "Първо, аз съм убеден, че трябваше да се действа и то незабавно. Защото иначе имаше риск този човек, може би психически неустойчив, да започне да стреля по деца. И това е категорично. На второ място искам да ви кажа, че мнението на експертите, както през 2012 г., така и сега е, че именно по този начин е трябвало да се действа. Спазени са всички изисквания на закона, спазени са всички изисквания на нормативните документи. В момента изследваме за това дали при провеждането на операцията са допуснати съществени грешки. Разбира се, че след като има такъв резултат, вероятно има грешки. Нека да изчакаме проверката, тя ще приключи скоро, и тогава наистина ще имаме ясна картина какво се е случило.

А по отношение на въпроса ви за самочувствието на МВР. Резултатите на министерството през последните месеци са такива, че колегите трябва да имат самочувствие, защото те направиха много и защото всичко, което можем да отчетем като успехи, се дължи основно и само на техните усилия, на ентусиазма, с който работят и на, дори да ви кажа, свръхнапрежението, което понесоха".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?