Йовчев: Непрекъснато има действия от враждебни служби, но те се неутрализират

Няма данни за пряка терористична заплаха за нашата страна във връзка с кризата в Сирия

Йовчев: Непрекъснато има действия от враждебни служби, но те се неутрализират

"Към момента няма даннни, които да показват наличие на пряка терористична заплаха за нашата страна, а действия на редица специални служби, враждебни спрямо нашата страна, има непрекъснато и непрекъснато колегите работят по изясняването и проверката на такива сигнали и неотрализирането на такива заплахи.“

 

Така вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев коментира във вторник предупрежденията на зам.-директора на Националната разузнавателна служба (НРС) полк. Георги Миланов отпреди седмица за рисковете спрямо България от кризата в Сирия. Сред констатациите на Миланов имаше и такава, че "на наша територия се активизират специални служби на държави, чиито интереси не съвпадат с тези на страните членки на ЕС и НАТО, но разполагат с важни ресурси, които използват като икономически лостове за въздействие“.

 

В отговор на въпрос на Mediapool, Цветлин Йовчев, който е бивш председател на ДАНС, коментира, че "когато говорим за рискове за националната сгурност, те невинаги са свързани с криминогенната обстановка, така че при всички положения, той (полк. Миланов – бел.ред.) е имал предвид нещо друго“.

 

Йовчев за пореден път повтори, че службите за сигурност не разполагат с данни за повишаване на рисовете от терористични заплахи във връзка с повишения бежански поток от Сирия към България.

 

"Ние сме предприели необходимите мерки – актуализирали сме националния план за противодействие на тероризма, предприети са конкретни допълнителни мерки за преразглеждане на плановете за защита на критичните инфраструктури, има задачи конкретни, които са поставени на специалните ни служби, на ДАНС. Така че това, което е необходимо превантивно да бъде направено е направено“, добави МВР шефът по време на посещението си в Елхово, където предстои да бъде спешно открит разпределителен център за бежанци.

 

Той използва повода, за да похвали работата на служителите на НРС, уточнявайки, че тази дейност "остава скрита за обществото, но искам да ви уверя, че се работи много активно без да се забелязва от хората – неблагодарен труд, в който те работят и до късните часове на нощта, работят и през събота и през неделя, за да гарантират нашата сигурност“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?