Йовчев няма да проверява "опорните точки", били "долнопробна интрига"

МВР посетило домовете на над 20 протестиращи срещу правителството

Йовчев няма да проверява "опорните точки", били "долнопробна интрига"

Вътрешният министър Цветлин Йовчев няма да назначава проверка по скандалния случай с т.нар. "опорни точки", към които трябваше да се придържат депутатите от БСП и ДПС в коментарите си за антиправителствените протести.

Това заявява самият министър в интервю пред "Дневник". "Опорните точки" бяха публикувани от сайта balkanleaks.eu, а "Биволъ" уточни, че техен автор е бил парламентарният секретар на Йовчев – Тодор Пройчев.

"Нямам за какво да извърша проверка за тези опорни точки. Някаква долнопробна интрига беше спретната, подобна на тази, че ще ставам министър-председател. Мисля, че идва от едно и също място", коментира МВР шефът.

По повод обвиненията от учстници в студентската окупация на Софийския университет и парламента, че полицията посещава домовете им и записва данните им без да има причина за това, Йовчев заяви, че става въпрос за "20 и няколко протестиращи". Това е първият път, когато МВР шефът признава за такива посещения – досега той защитаваше тезата, че униформените не събират лични данни на протестиращи и не ходят по домовете им.

"Не са толкова много случаите. Може би се преекспонират нещата. Това, което имаме... хора, за които има информация и са забелязани да провокират насилие и грубо да нарушават обществения ред. Тези хора са били потърсени и на много от тях са били направени предупредителни протоколи. На тези, които са направили неща, които може да се квалифицират като престъпление, на тях може да се стигне и до повдигане на обвинения и на досъдебни производства. И ще продължим по този начин, няма да допуснем да се провокира насилие", аргументира се Йовчев.

Според него напрежението пред парламента е било провокирано от опити да бъдат атакувани полицаите, да бъдат издърпани загражденията и да бъде атакуван парламентът.

На въпрос защо полицаите са били с маски, Йовчев отговаря: "Ще проверя кое е наложило това, но може и да е от климатичните условия. Вижте има точна отчетност. Знае се кой къде е бил и ако някой е извършил нещо, което е нередно, ще си понесе отговорността."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?