Въпреки разказите на студенти за посещения на полицаи по домовете

Йовчев: Няма полицейско насилие и не събираме данните на протестиращи

Йовчев: Няма полицейско насилие и не събираме данните на протестиращи

Вътрешният министър Цветлин Йовчев спази в петък линията на поведение, прокарана в скандалните "опорни точки", изпратени от парламентарния му секретар Тодор Пройчев до депутатите от управляващото мнозинство и категорично отрече във вторник да е имало случаи на полицейско насилие.

Коментирайки студентската окупация на парламента на 12 ноември, превърнала се в полицейска блокада на целия център на София, той заяви, че не само, че подчинените му не са си превишили правомощията, а и са предотвратили погром над Народното събрание.

"Нито събираме информация, нито ще събираме за тези, които протестират. Ще действаме единствено по закон, защото не одобряваме насилието под каквото и да е форма", заяви Йовчев по време на посещението си в Елхово.

Преди два дни обаче от "Ранобудните студенти" студенти съобщиха, че полицията търси по домовете и привиква от така наречените разпознаваеми лица от протестите.

В домовете на двама от окупиращите 272-а аудитория в СУ "Св. Климент Охридски" от началото на студентския протест, а след това и на Ректората Кирил Чуканов и Манол Глишев, са ходили служители на реда рано сутринта в сряда, съобщи за Mediapool Станислав Касчийски - друг участник в окупацията.

По това време и двамата не са били вкъщи, а полицията не е предявила никакви искания, обясни самият Манол Глишев и посочи, че действията на полицията са с цел психологическо въздействие върху протестиращите.

Късно вечерта във вторник, след като изтласка протестиращите към сградата на Ректората, полицията започна масово да проверява документите за самоличност и да записва данните на гражданите, които бяха останали между нея и кордона.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?