След решение на съда

Йовчев обеща да разкрие с кого се е срещал Пеевски в МВР по времето на ГЕРБ

Йовчев обеща да разкрие с кого се е срещал Пеевски в МВР по времето на ГЕРБ

Вътрешният министър Цветлин Йовчев ще изпълни решението на съда и ще предостави информация на медиите с кого се е срещал скандалният депутат от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски в МВР.

"Решенията на съда се изпълняват, не се коментират", отговори лаконично Йовчев в сряда.

В края на миналата седмица Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с докладчик съдията Калина Арнаудова отмени окончателно решението на МВР, с което беше отказан достъп до информацията за това колко пъти, при кого и по какъв повод депутатът Делян Пеевски е "гостувал" в сградата на министерството.

Точно преди една година по реда на Закона за достъп до обществена информация вестник "Капитал" поиска от вътрешния министър Цветлин Йовчев информация за посещенията на Пеевски в министерството по времето на мандата на ГЕРБ – от юни 2009 до юни 2013 г.

Причината беше, че по това време депутатът от ДПС и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов влязоха в остър спор за обстоятелствата около срещите им в МВР.

В публичния скандал бе намесено и името на главния прокурор Сотир Цацаров, който по думите на Цветанов бил доведен в кабинета му от Делян Пеевски.

Впоследствие неуспелият шеф на ДАНС обясни, че Цацаров вече бил в кабинета на вътрешния министър, когато той пристигнал там. Малко по-късно Пеевски обяви, че бил "натискан" от Цветанов да "опъва медиен чадър" над представители на криминалния контингент, както и че бившият вътрешен министър е кадрувал в държавното обвинение, като е настоявал пред главния прокурор един или друг магистрат да бъде (близката до Цветанов Ася Петрова) или да не бъде (Борислав Сарафов) назначен за заместник главен прокурор. Самият Сотир Цацаров подмина разкритията и не предприе никакви действия.

В разгара на скандала вътрешният министър Йовчев скоростно представи справка на Делян Пеевски за посещенията му в МВР, според която неуспелият шеф на ДАНС, е влизал многократно в МВР по време на мандата на ГЕРБ.

В края на миналия август, с близо месец закъснение, ведомството на Цветлин Йовчев отказа да предостави информация за посещенията на Пеевски в сградата на министерството. От МВР мотивираха решението си с това, че са поискали писмено съгласие на депутата от ДПС, но той отказал. Информацията "засяга негови лични данни, свързани със социалната и икономическа идентичност на лицето"1 мотивираха се още от министерството на Цветлин Йовчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България