Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Йовчев обяви курс към свиване на администрацията и затягане на контрола

Въвеждат се тестове за лоялност, променят се планирането, отчитането и разпределението на полицаите

43 коментара
Йовчев и главсекът Светлозар Лазаров. Сн.: БГНЕС

Силовият вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев обяви в четвъртък курс към тотална реформа в МВР, с който на практика демонстрира решимост да изкара пълния си мандат, въпреки масовото недоволство срещу кабинета "Орешарски".

Наследникът на Цветан Цветанов представи програмата си, озаглавена "Държавност, развитие, справедливост". Презентацията му включваше три основни части – законодателни идеи, управленски мерки за повишаване на ефективността и затягане на контрола над разходването на бюджета и оперативната работа.

Йовчев си постави и доста амбициозната задача да свие двойно администрацията в МВР, която се занимава с несвойствени за силовото ведомство дейности. По думите му в момента делът на чиновниците в щата е 30 към 100, а трябва да бъде сведен до15%.

На първата пресконференция на министъра в МВР присъстваше и главният секретар Светлозар Лазаров, на когото обаче така и не бе дадена думата. Доскорошният кадър на ДАНС, който е зет на бившия зам.-вътрешен министър Камен Пенков, дори не се представи пред журналистите, като Йовчев лаконично отклони въпросите към него с обяснението, че това ще стане на следващо събитие.

И този кабинет прокарва закон за защитата на националната сигурност

Подобно на кабинета "Борисов", правителството, подкрепено от БСП и ДПС, също е амбицирано да прокара рамков закон за защита на националната сигурност и да уреди законово функциите и правомощията на Националната служба за охрана, Националната разузнавателна служба и служба "Военна информация" към МО.

Тази заявка на Йовчев всъщност не е изненада, тъй като в бившото му качество на началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев, той наблюдаваше подготвянето на въпросните проекти в края на мандата на ГЕРБ.

Тогава държавният глава лично се ангажира с приемането на пакета закони за спецслужбите, но оставката на правителството на Бойко Борисов не даде възможност те да минат през пленарна зала в парламента.

Основните критики на повечето партии към подготвяните текстове бяха насочени към общия проектозакон за националната сигурност, който дава големи правомощия на премиера чрез Съвета по сигурността към Министерския съвет и неясно определение на самото понятие национална сигурност. Спорен бе и законопроектът за НСО, който осигурява широко поле за действие на държавните гардове.

Политиците обаче стигнаха до консенсус около проектозаконите за НРС и служба "Военна информация" към МО.

"Първата цел, която сме си поставили, е структуриране на системата за защита на националната сигурност. Работено беше по законопроект в предишния парламент. Смятам да се използват всички добри идеи, които бяха заложени там, като се надгради с още положителни неща, които могат да бъдат въплътени в закон за системата за защита на националната сигурност", коментира в четвъртък Йовчев, поставяйки си срок новите текстове да са готови до ноември т.г.

Записаните задачи в Закона за МВР – "дълбоко неправилни"

 

Промени ще бъдат прокарани и в Закона за МВР (ЗМВР), който за последно бе прекрояван от бившите управляващи, когато ГДБОП бе "възродена", като основно оръжие в борбата с престъпността, успоредно с "обезкръвяването" на ДАНС. След избора на кабинета "Орешарски" този процес отново бе активиран, но в обратна посока.

 

"Целите са разграничаване на политическите и професионалните правомощия, да дефинираме функциите и дейностите в МВР. В момента действащият закон създава редица проблеми. Областните дирекции са юридически лица, като след гласуване на бюджета няма адекватни форми на контрол, които да позволяват да се следи каква част от средствата са изразходени, дали са изразходени целесъобразно и за какво точно. Главна дирекция "Национална полиция" не е в състояние да упражни контрол", аргументира се Йовчев.

 

По думите му друга слабост на действащия ЗМВР била, че в него "дълбоко неправилно" били записани задачите, които трябва да изпълнява ведомството. Според него обаче задачите се променят динамично, спрямо промяната на ситуацията в и извън страната. Освен това някои от тях били объркани с функции на министерството. Новите законови предложения по тази линия трябва да са готови до 15 август т.г.

 

До октомври пък трябва да са готови и нововъведения във все още неприетия окончателно Закона за Държавната агенция "Оперативно-технически операции" (ДАТО), която ще бъде структурирана към Министерския съвет и ще изземе от МВР всички функции по прилагането на специални разузнавателни средства (СРС).

 

Целта в новите текстове щяла да бъде "да се постигне засилен контрол за прилагането на СРС и по-висока ефективност при прилагането на СРС, и да се създаде баланс между правомощията и отговорностите в системата за защита на националната сигурност".

 

"Работим и по наредба между МВР и ДАНС. Например при противодействие на наркотрафика и наркоразпространението ДАНС би трябвало да се занимава с производството и трафика, а МВР с разпространението. Международният тероризъм ще е изцяло на ДАНС, корупцията също ще е тяхна отговорност", добави Йовчев.

 

Всеки оперативен работник – с поне по 4 дела и 4-ма информатори

 

Вътрешният министър предприема и серия от управленски мерки, с които се надява да повиши ефективността на полицията в борбата с престъпността. Йовчев обяви, че ще промени системите на планиране и отчитане в силовото ведомство.

 

По думите му досега работата на разследващите се планирала абсолютно неправилно – отдолу нагоре. Оперативните работници пишели прогнозни доклади за работата си, които придвижвали към началниците си и така до ръководството, което приемало обща стратегия. Според Йовчев това трябва да става по обратния път.

 

Като пример той цитира статистиката, според която 53% от регистрираните престъпления са кражби, а само 8% от оперативният състав на МВР се занимава с разследването на тези деяния. Промяна щяло да има и в отчитането на резултатите – с крайни срокове и по приоритети.

 

Освен това министърът смята да възприеме изискването всеки оперативен работник да води на отчет най-малко по 4 дела и да поддържа контакт с поне четирима секретни сътрудници. Запитан дали с прокарването на този стандарт няма да провокира образуването на "кухи" разработки и вербуването на ненадеждна агентура, Йовчев каза лаконично:

 

"Зависи от контрола, който упражняват ръководителите, те имат абсолютно пълния механизъм и набор от контролни механизми и функции да не го позволяват това нещо. Но извинявайте – това е основният инструментариум, който се използва в оперативно-издирвателната дейност. Има три основни средства – СРС-тата, секретните сътрудници и делата."

 

"Ще направим промяна в организацията на работните процеси в МВР. Променяме функционалните задължения в структурата на МВР. Трябва да се направят промени в ГД "Национална полиция", да изградим система и възможност да се наблюдават процесите... Идеята е полицаят да бъде там, където има нужда от него. На основата на анализ къде се извършват престъпления, патрулните полицаи трябва да бъдат там. Ще бъде включена и GPS система в някои от областните дирекции. Предвижда се и промяна в организацията на разследването", демонстрира решителност вътрешният министър, поставяйки си амбициозен срок за изпълнение на този план до декември т.г.

По думите му първоначален ефект от възприетите мерки може да се очаква в края на първото шестмесечие на следващата година, а по-осезаемите резултати в работата на полицията щели да дойдат след около две години.

Повече обучения на униформените, тестове за лоялност и контрол над бюджета

"Ще има система за персонална оценка на служителите и ще се обвърже кариерното развитие и заплащането на служителите в МВР. Ще има нови правила за постъпване на работа в МВР, за кариерно развитие и освобождаване. Служителите не са достатъчно добре подготвени и вината не е тяхна, ръководният състав не е подготвен, това е основен проблем, който трябва да се реши, много още трябва да работим и за обучението на полицаите, които са на улицата", добави Йовчев.

Той обяви и въвеждането на т.нар. тестове за интегритет, при които лоялността на служителите редовно се проверява с детектор на лъжата.

"Работим активно в посока на управленски контрол на изпълнението на задачите, добави той. Ще има и вътрешни правила за контрол при изразходването на публични средства. В МВР ще има периодични изследвания за лоялност в това число и чрез проверка на служителите с "детектор на лъжата". Над 30% от състава на МВР не се занимава с основните дейности на МВР, това е твърде много и трябва да ги сведем до 15 %", каза още министърът, припомняйки, че във ведомствения бюджет има дупка от 93 милиона лева.

Капацитетът на МВР е да подслушва по 1250 телефона едновременно

 

"Ресурсите на СДОТО са ограничени най-вече от гледна точка на човешкия ресурс - хората, които обработват резултатите от прилагането на СРС-та. Тези хора са ограничен брой и работното им време също е ограничено – по 8 часа на ден. Ние имаме определен брой човекочаса, с който разполагаме. И това трябва да доведе до ограничение в обема на използваните СРС-та, защото в момента става това – системата е претоварена около 4-5 пъти", заяви Йовчев по повод прекомерно раздутия бюджет на специализираната дирекция "Оперативно-технически операции", която предстои да се влее в ДАТО.

 

Министърът обаче не уточни по каква причина средствата за подслушване в МВР, предвидени първоначално в бюджета, са били увеличени около два пъти през м.г. Все още се чакали анализите.

 

"Резултатите от СРС-тата се получават от оперативните структури с голямо закъснение, което вече прави неефективна оперативната работа. Вторият ефект от това нещо е, че качеството на работа пада драстично, т.е. - губи се информация, което пак влошава качеството на работата", добави Йовчев.

 

"Сега сме определили колко са възможностите, колко обекта може да се проследяват и колко телефона могат да се случат в един и същи момент. Те са 1250. Разпределяме квоти за прокуратурата, МВР, ДАНС и по този начин ще контролираме ресурса", уточни той, без обаче да разясни как точно са разпределени квотите по брой на подслушвания.

 

Забрана на всички дарения, с изключениe на тези от партньорски служби

 

По повод един от най-сериозните скандали, съпътствали управлението на предшественика му Цветанов – този с даренията към МВР, вътрешният министър анонсира, че до края на седмицата влиза в сила забрана на всички волни пожертвувания към ведомството.

 

По думите му ще бъде оставена възможност единствено за дарения по линия на партньорски служби, които например имат желание да предоставят специализирана техника на родните органи на реда.

 

Йовчев пое и неясно обещание към подчинените си, че ще се опита да задели средства за повишаване на стандарта им: "Не правим достатъчно, за да облекчим служителите на МВР. Те са най-ниско платените държавни служители и това е най-тежкият труд. Човек може да работи по 12 - 14 часа нещо друго, което не го натоварва толкова. Можем да оптимизираме структурите и състава и в рамките на следващата година, като съкратим администрацията, и да намерим средства, с които да повишим заплатите на хората".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

43 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #43

  "По повод един от най-сериозните скандали, съпътствали управлението на предшественика му Цветанов – този с даренията към МВР" -Хей, тази гнусотия е факт много преди Цветанов!!!

 2. Анонимен
  #42

  Браво на министър Йовчев!!! На прав път сте, тестове за лоялност и лична отговорност Браво...Съкращение на администрацията.В някой дирекции като Хасковската са превърнали администрацията в курванджийница. Идете сутрин преди работа и вижте какъв парад - модно дефиле , голи гърбове татуси по раменете и гърдите на служителките ,токчета тракат та плочника се тресе....Егати и службата готин харем!!!!

 3. Анонимен
  #41

  Българската армия бе реформирана след няколко стратегически прегледи на отбраната от квалифицирани екипи от специалисти. В резултат на тези реформи страната стана член на НАТО. "програмата си, озаглавена "Държавност, развитие, справедливост". Кой е автора на така наречената програма, какъв анализ на действащото законодателство е извършен, и още много въпроси, отговорът на които не може да бъде даден от един човек, пък бил той и министър. Много голям залък.

 4. Анонимен
  #40

  Интересно защо Орешарски се обгражда с хора, свързани с милицията, каквито са и двамата му вицепремиери Не може ли да работи с нормални хора, пък били те и даскали от Карл Маркс, т.е. от УНСС ?

 5. Анонимен
  #39

  този си въобрази че е Господ,досега нищо не е правено в мвр а сега той всичко ще обърне.боже боже.самовлюбев дърдоорооко.кариерист.къртица досега в герби президенството.хамелеон.това е новият министър наМВР.

 6. Анонимен
  #38

  "ръководният състав не е подготвен" - естествено, всеки две, три години се подменя основно, като първо се махат тези които знаят най-много. "Привилегията" за ранно пенсиониране е едно от най-големите наказания и средство за разчистване на сметки. Защо нищо не казват за техническата служба на ДАНС? С какво председателят на ДАНС е по добър от министъра на МВР, че да разполага с техн. служба и да и разпорежда СРС, които да не могат да се контролират? Нали щяха да правят агенция равно отдалечена от всички?

 7. Анонимен
  #37

  Само чрез избори на полицейските началници от населението може да се спре битовата престъпност

 8. Анонимен
  #36

  Тогава държавният глава лично се ангажира с приемането на пакета закони за спецслужбите, но оставката на правителството на Бойко Борисов не даде възможност те да минат през пленарна зала в парламента." Това е абсолютен нон-сенс. Президента няма прав на законодателна инициатива и не може да се ангажира с никакви закони! Конституията ни не му дава права . Законодателна инциатива имат народните пресдставители и Министерски Съвет

 9. Анонимен
  #35

  Главният Секретар на МВР е едно много просто И арогантно мом4е!! Некадърник , поставен на тази позиция от Кукложодите си от ДС

 10. Анонимен
  #34

  Поредният "спец",който ще овършее от реформи това министерство и в крайна сметка никаква работа няма да е свършена! Тоз филм вече сме го гледали с други гениални реформатори..

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.