Йовчев откри антибългарска конспирация в твърденията за насилие над бежанци

Граничните ни полицаи нямало как да малтретират идващите с приклади, електрошокови палки и ботуши, защото нямали такива

Йовчев откри антибългарска конспирация в твърденията за насилие над бежанци

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев определи като "откровени лъжи и клевети" твърденията на авторитетни правозащитни организации, че българската гранична полиция отблъсква със сила бежанците обратно през границата ни с Турция. Според него целта е България да бъде принудена да пуска свободно нелегални имигранти на своя територия.

Международната правозащитна организация "Хюман Райтс Уоч" (Human Rights Watch) съобщи, че е документирала 44 подобни случая с общо 519 души от миналия ноември насам, когато влезе в сила кризисният план на правителството за справяне с бежанската вълна. Докладът ще бъде официално представен в България следващата седмица.

"Трябва да ви уверя, че няма да се подадем на такъв натиск и да поставим под риск българските граждани. Искрено се надявам, че споменатият доклад няма връзка с натиска, който през последните месеци се оказва върху България да пропуска свободно през границата си нелегални имигранти", заяви Йовчев в петък.

Той обаче не уточни откъде идва въпросния натиск и не коментира по същество конкретните случаи, които бяха обявени преди ден от "Хюмън Райтс Уоч" и "Бордермониторинг България".

Йовчев допълнително засили съмненията, че констатациите може да са верни, след като прибегна до конспиративни теории и спекулации, че организациите може да имат общ източник на финансиране с определени организации в България, като отново не уточни какво визира.

"Не ми се иска да вярвам, че има българска връзка в тези неверни твърдения. Въпреки че практиката през последните месеци показа, че има доста подобни случаи, в които лъжи и клевети спрямо собствената държава са инспирирани от хора вътре в страната. Имам и такива опасения, че в доклада може да има и българска връзка. Има прост принцип, по който това може да се проследи. В края на краищата който плаща, той поръчва музиката. И тогава общият източник на финансиране на тези, които пишат доклада, и на определени организации в България може да бъде една такава следа и такава връзка. Въпреки това, аз не бих искал да влизам в такива хипотези", каза Йовчев в изявление пред агенция "Фокус".

Преди ден двете организации обявиха, че България отблъсква с насилие обратно в Турция сирийци и други търсещи убежище в страната ни. От "Бордермониторинг България" описаха и конкретни случаи на полицейско насилие срещу имигрантите, включително в центровете за задържане.

Аргументирайки позицията си за липса на насилие и произвол спрямо бежанци, Йовчев изтъкна факти като тези, че граничните ни полицаи нямало как да малтретират идващите с приклади, електрошокови палки и ботуши, защото нямат такива.

"Не бих се спрял да разглеждам в детайли посочените в доклада случаи, но има неща, които са фрапиращи лъжи, което много лесно може да се провери. Например, че българските гранични полицаи не са въоръжени с оръжие, което има приклади, т.е. няма как да пребият такива бежанци с приклади, след като нямат оръжие с приклади. На второ място, трябва да ви кажа също, че нашите гранични полицаи, които са на границата, не притежават, нямат в оборудването си електрошокови палки. Няма как да малтретират бежанци с електрошокови палки, които нямат и не притежават, заяви Йовчев.

Вътрешният министър определи като нелепи твърденията на неправителствената организация, че на границата има войници, които с ботушите си малтретират бежанците.

Нямаме разположени войници по границата, както и нашите гранични полицаи не са обути в ботуши, т.е. няма как да малтретират с ботуши бежанците, заключи вицепремиерът.

Върху по-голямата част от българската граница е изградена система за постоянно видеонаблюдение и всичко, което се случва, се наблюдава, записва се и може да се провери, така че можем да гарантираме и да потвърдим, че няма, не са налице и са изключени всякакви случаи на насилие, заключи Йовчев.

Трябва да се знае, че въпреки засилените мерки, определено количество нелегални имигранти преминават и биват задържани на нашата граница, каза той.

По думите му допълнителен аргумент за сигурността и ефективността на работата на българската полиция е постоянното присъствие на границата на представители и служители на "Фронтекс".

На нашата граница има постоянно присъствие на служители на "Фронтекс", които работят съвместно с граничните полицаи. Трябва да кажем, че нямаме нито една забележка по линия на "Фронтекс" за цялостната ни работа, както и за това, че се упражнява насилие спрямо нелегалните имигранти, които се задържат на границата, посочва той.

Според Йовчев обаче авторите на доклада "не само, че не са се обърнали към МВР, но не са взели предвид мнението и оценките на "Фронтекс”, на Европейската служба за подкрепа на търсещите убежище (ЕАСО), на еврокомисаря Малмстрьом, както и последния доклад на Върховния комисариат по бежанците".

Според последните констатации на тези институции, в България има напредък по отношение на условията в центровете за настаняване на имигрантите. "Бордермониторинг България" обаче не споделя тази оценка.

"Може би част от откровените глупости в доклада на международната правозащитната организация щяха да бъдат спестени, ако бяха спазени общоприетите принципи да се потърси коментара на засегнатата страна", заяви Йовчев.

Правителството вече се похвали, че е овладяло и засиления имиграционен натиск към страната. В граничните райони според данни на МВР са командировани над 1500 полицаи, строи се и телена ограда.

Неправителствените организации обаче искат да се провери как броят на пресичащите границата е спаднал драстично за толкова кратко време.

Споделяне

Още по темата

Още от България