Йовчев пред израелския външен министър: Ще установим кой стои зад атентата в Сарафово

"Оптимист съм, че ще установим тези, които стоят зад атентата в Сарафово", заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев на среща с израелския външен министър Авигдор Либерман в София.

 

В края на миналия месец прокуратурата обяви, че ще се забави с внасянето на обвинителния акт по делото за атентата, защото е установено, че има трети участник, който досега е бил неизвестен на разследващите. България официално обяви, че военното крило на проиранската групировка Хизбула е свързано с атаката, каквато е и версията на Израел.

 

По време на срещата в четвъртък Йовчев и Либерман са постигнали съгласие да работят съвместно в борбата срещу ксенофобията и антисемитизма, съобщиха от МВР

 

Двамата министри са потвърдили готовността да работят и за изграждането на регионална група за реакции при кризи и извънредни ситуации.

 

Йовчев е представил мерките за овладяване на засиления миграционен натиск и бежанската вълна.

 

Той посочил, че България ще разчита и на подкрепа от Израел за справяне с този проблем.

 

Либерман се срещна и с премиера Пламен Орешарски."С Израел винаги сме имали отлични отношения. В икономически план има много резерви, които могат да допринесат за развитието на тази отношения", заяви Орешарски.

 

Авигдор Либерман отбеляза, че политическите взаимоотношения между двете страни са превъзходни и се съгласи, че една от сферите, които могат да търпят развитие в бъдеще, е икономическата, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

 

"Стремим се да създадем добри условия на всички инвеститори“, каза премиерът.

 

Според министър-председателя по отношение на реиндустриализацията Израел също може да съдейства чрез инвестиции. Авигдор Либерман предложи да се изработи стратегия за по-добро икономическо взаимодействие между България и Израел, както и да се проведе среща с бизнес общността на Израел.

 

"Отношението на българския народ към еврейската общност е нещо което се помни и се цени високо. Важно е да помним историческите моменти“, каза още министър Либерман по време на срещата.

 

В рамките на визитата си у нас Либерман се срещна още с президента Росен Плевнелиев и външния министър Кристиан Вигенин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?