Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Йовчев пред КСНС: Политическата криза е риск, но изборите са "негодна цел"

Сегашните управляващи не са посочени като "причина" за вътрешната криза

84 коментара
Цветлин Йовчев. Сн. БГНЕС

Най-голяма заплаха пред сигурността на страната е кризата в Близкия изток, а вътрешната "обществено-политическа" криза е "втори генератор" на рискове с висок потенциал. Това се посочва в доклада на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев, изнесен пред Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) в сряда.

В документа, който бе раздаден предварително на депутатите и медиите, очевидно с цел да се тиражира колкото може по-интензивно, се правят чисто политически изводи, сред които – предсрочните избори няма да решат политическата криза, протестите насочват обществената енергия в грешна посока и други от този род. Индиректно се посочва, че настоящите управляващи не са "причина" за протестната вълна в обществото, започнала на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и пререснала в протест срещу задкулисния модел на управление, символизиран от сегашното правителство.

На излизане от заседанието на КСНС випремиерът защити основния извод в доклада си с думите: "Когато изборите сами по себе си се поставят като цел, това вече е грешка. Това е опит за насочване на обществената енергия към негодна цел".

"Една от основните причини за ескалацията на протестите през последните месеци е острото политическо противопоставяне. Липсата на правила в политическата борба, активното търсене на външна подкрепа и опитите за въвличане на институциите в процеса на политическа конфронтация доведе до намаляване на доверието в тях и дискредитирането им в национален и международен аспект", се казва в доклада на Йовчев.

Той на практика повтаря тезата на управляващите от БСП и ДПС, че протестите се поддържат от поведението на ГЕРБ, което цели противопоставяне в обществото.

До "ескалацията на напрежението в обществото се стига по различни поводи, но причините са едни и същи и те са възникнали назад във времето", според доклада на Йовчев, в който поводът "Делян Пеевски" не е споменат.

Вместо това като причина за политическата криза се посочват: "Изострено противопоставяне и липса на ефективен политически диалог, усещане за дефицит на справедливост в част от българското общество, липса на политическо представителство за немалка част от българските избиратели, както и недостатъчно доверие в институциите".

Освен това, "агресивното поведение, широкото използване на компроматни кампании, както и опитите за използване на обществените нагласи за постигане на политически цели, доведоха до разделение, омраза и напрежение в обществото", анализира вътрешният министър.

Протестиращите – "спонтанни" и "мотивирани"

Анализът структурира протестиращите по признаците "спонтанни" и "мотивирано протестиращи". "Спонтанните" търсят промяна в процесите на държавното управление, докато "мотивираните" не са определени, но техният брой нараства, а организаторите им вероятно преследват политически цели, според Йовчев.

В доклада, претендиращ да е експертен, се казва, че "не може да се осъществи ефективна комуникация между институциите и протестиращите".

Следва забележителното изречение: "Спонтанно протестиращите не излъчват лидери и респективно нямат програмни цели". Спонтанно протестиращите, както Йовчев ги нарича, имат една много ясно искане – оставка на правителството и предсрочни избори, тъй като нямат доверие в настоящите управляващи. Те търсят не комуникация с управляващите, а тяхната оставка, като стъпка към постигане на целта – разграждане на олгархичния модел.

Вътрешният министър обаче продължава да разсъждава над причините да няма "комуникация". "Те (спонтанно протестиращите) не припознават политически субекти, които могат да отговорят на очакванията им. От друга страна - организаторите на протестни действия не желаят публично да се афишират и да заявят ясни политически цели. Налице са определени опити за насочване, включително и на спонтанно протестиращите, в посока, която преследва конкретни политически цели", се казва в доклада.

Така обществената енергия често се насочвала към погрешни посоки и към деструктивни действия, които няма да доведат до решаване на проблемите, заключава Йовчев.

Предсрочните избори не могат да бъдат цел сами по себе си

"Предсрочните избори могат да бъдат стъпка или средство за постигане на националните цели, но сами по себе си не могат да бъдат дефинирани като цел. Нещо повече, при съществуващите обществено-политически нагласи едни нови избори няма да доведат до социално-политическа стабилност и намаляване на напрежението в обществото. Напротив, вероятно следващата политическа конфигурация в Народното събрание ще бъде по-сложна и по-нестабилна", е един от изводите в анализа на МВР.

Споделя се виждането, че съществува реален потенциал за разширяване и задълбочаване на обществено-политическата криза.

Докладът посочва, че възможностите на държавата да намали рисковете пред сигурността на страната вследствие на тези две кризи са силно ограничени. "Управлението на кризата основно може да се сведе до “damage management” (управление на негативните последствия), като усилията трябва да се насочат към намаляване на вредните въздействия върху обществото".

Според доклада на Йовчев единственият начин да се излезе от политическата криза е да се постигне консенсус между партиите по основни национални приоритети, за които да се търси и широка обществена подкрепа. "Анализът на всички реални сценарии води към извода, че обществено–политическата криза рано или късно ще навлезе във фаза на разрешаване. Разликата е във времето и цената, която обществото трябва да плати. Необходими са незабавни действия", се казва в документа.

Йовчев уточнява, че докладът няма стратегическа насоченост и цялостен поглед, а разглежда единствено проблеми, които към настоящия момент в най-висока степен влияят върху способностите на страната да постигне устойчиво състояние на национална сигурност.

ЕС нямаше готовност за бежанската криза, ние също

По отношение на бежанската вълна анализът повтаря вече споменавани рискове – заплаха от хуманитарна криза заради невъзможността на България да се справи с наплива от бежанци. Тя от своя страна води до увеличаване на здравните рискове пред населението, риск от навлизане на екстремисти, криминални престъпници, риск пред социалната система и изблици на ксенофобия.

В момента ЕС няма готовност да управлява ефективно ситуацията с бежанците, защото няма изградена единна система за тяхното интегриране, пише в доклада.

От една страна ЕС насърчава бежанците да търсят закрила в Европа, а от друга - някои държави поемат непропорционално техния поток, което създава рискове. Един от тези рискове е възможността да настъпят трайни промени в структурата на засегнатите общества, пише Йовчев.

Той отбелязва, че България е заварена неподготвена, защото не разполага с необходимите ресурси, административен и технически капацитет за управлението на нарастващия бежански натиск.

Докладът на вътрешния министър е явен и се разпространява в медиите от желание за публичност и прозрачност, коментира пред Mediapool парламентарният секретар на Йовчев – Тодор Пройчев. Той добави, че не вижда причина защо това не е правено досега.

Президентът пита какъв е ефектът от българската иновация "контрапротест"

Междувременно прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев разпространи неговото изказване пред участниците в КСНС.

Обобщавайки актуалните заплахи пред националната сигурност, държавният глава отбелязва, че бежанската криза е заварила България "в средата на безпрецедентна криза на доверието – на гражданите към институциите, на политическите сили една към друга, на хората към политиците и други".

"Всеки български политик трябва да се притеснява от опитите, които се правят да бъде разединен народът, да се противопоставят хората едни срещу други – на протестите да се спретнат контрапротести, на студентите – контрастуденти, на гражданите - контраграждани. Протести е имало и ще има. Но контрапротестът е българска иновация и си заслужава да се замислим за ефектите от широкото ѝ използване днес", предупреждава Росен Плевнелиев.

В изявлението си той посочва няколко групи заплахи, първата от които е свързана със засиления миграционен поток. Следва риск от "недостатъчно ресурсно обезпечаване на отговорните институции за посрещане на предизвикателствата и надграждане на способностите". Третият риск е за енергийната сигурност, във връзка с напрежението между Русия и Украйна. Четвъртият риск, посочен от президента, е тежката обществено-политическата ситуация в страната, за която говори и Цветлин Йовчев.

Президентът предлага институциите и политиците да се обединят около външнополитически приоритети и инициативи във връзка с бежанската криза, най-вече чрез активен диалог с ЕС.

Другият обединителен пункт, според Плевнелиев, е политическите сили да се откажат от използването на езика на омразата и да не се заиграват със страховете на хората, да не се създава изкуствено напрежение, използвайки бежанския проблем.

Трябва да убедим нацията в способността на институциите да се справят със ситуацията. Ако е необходимо да бъдат изграждани нови места, в които да се подслонят бежанците, то нека тези въпроси се решават в открит диалог с местната власт и местната общественост от самото начало. Да се предвидят механизми за засилена инвестиция на държавата, включително и чрез европейските фондове в тези райони, настоява президентът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

84 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #84

  "Предсрочните избори могат да бъдат стъпка или средство за постигане на националните цели..." Да, а националната цел в момента е да се отървем от мъртвия захват на ДПС и олигархията, в който са притиснати до стената БСП, АТАКА и целия български народ.

 2. Анонимен
  #83

  Do 66-Проблем на България е ПАРЛАМЕНТА с тоя "букет" избранници! Грешно е искането за оставка на ПРАВИТЕЛСТВОТО само по себе си, защото ще остане парламента и ще избере друго, по-злокобно правителство. Енергията на протеста е шизофренично разделена- хем скачат пред парламента- хем са първо и основно против правителството. Което подксазва, че силите, излезли от школи като АОНСУ- действат и знаят как се МАНИПУЛИРАТ МАСИТЕ за достигане на грешни цели. Самият доклад на МВР министър надали е писан от

 3. Анонимен
  #82

  Абе човече 81. Италя никога не е била комунистическа. Може да е била фашистка дължава, което е по-малкото зло.Излиза,че сме по-комунистическа държава от Русия. Тя вече официално ни иска за член на някакъв тяхен съюз. Но затова комунистичедските медии нищо не пишат. Нищо не мога да кажа освен "Бягай народе!!!".

 4. Анонимен
  #81

  Браво на Йовчев. Много говори, но аз нищо не мога да му разбера. Впрочем знам два езика - немски и английски, а и руски - задължителен в гимназията. Заглавието "негодна цел" не мога да разбера. Нали сме в ЕС. Знаем колко избори има в Италия,а тя не е кочина като нашата държава. Тогава за каква "негодна цел" говори. Досега уважавах президента, но след като е избрал в екипа си подобна креатура съм против него.Няма да изляза на контра протест срещу него - но какво му хареса на Йовчев искам да знам.

 5. Анонимен
  #80

  Най-голямата заплаха за националната сигурност е правителството на мафията. Непрекъснато разтръбяваните от неговите представители "заплахи" са дим, който цели да разсее енергията срещу, но не виждат, че това изважда на бял свят антиобществени идеи, настроения и групировки.

 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #79
 7. Анонимен
  #78

  Още предъвквам вчерашните новини, та се сетих да попитам: както как така Главният прокурор Цацаров седеше на една маса с обвиняемия по три дела Цветан Генчев Цветанов. За по-дребни нещица ВСС образува дисциплинарни дела и наказва магистрати. Защо Главният не се възпротиви на тази безумщина на Плевнелиев, да събере прокурор и обвиняем на едно място, при това да коментират националната сигурност. Най-малкото Цацаров можеше да се дистанцира с изявление от общата им обвързаност, като участници в КСНС, с Цветанов. Нещо не му достига за това, кураж или достойнство!

 8. Анонимен
  #77

  Най-голяма заплаха за националната сигурност в момента е това правителство.То е некомпетентно,незнаещо,неможещо,никаква нормална идея няма за нишо.Това е!

 9. Анонимен
  #76

  53 - Съгласна! И аз отдавна не бях виждала толкова явна подкрепа на идеята - на всяка цена правителството да подаде оставка. И то в момент, когато страната е залята от беженски поток и идва зима.Тези същите медии, които ДО ПОСЛЕДНИЯ ДЕН, когато Борисов подаде оставка го обслужваха толкова старателно, че накараха народа да избухне като ренджера под налягане, същите тези медии започнаха да атакуват правителството буквално от втория му ден! Това ме озадачи и като знам, че медиите - почти всички се държат

 10. Анонимен
  #75

  Рекордьор е Йовчев ,много може да говори и нищо да не каже и нищо да не направи три пъти" ура".Бежанската криза в България е създадена от Турция,явяваще се страна в сирийския конфликт политически и военно поддържаща сирийските ислямисти.България за момента не е страна.Щом турците са взели страна и активно учстват да берат плодовете на собствената си политика,тъжно Йовчев много мъка има в този свят.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.