"Заварихме буренясала поляна без ток, вода и канализация..."

Йовчев: Разследват се харчовете за палатков лагер в Харманли

Бежанският лагер в Харманли. Снимка: Моника Гецова

Прокуратурата е образувала разследване за изразходването на 200 000 лева, които първоначално са били предназначени за изграждането на палатков лагер за бежанци в Харманли, обяви в сряда вътрешният министър Цветлин Йовчев. По думите му към момента не можело да се каже за какво точно са отишли тези средства.

"Заварихме в Харманли буренясала поляна без ток, вода и канализация. Това е отразено в документи и е образувано досъдебно производство от прокуратурата", коментира МВР шефът.

Той не пропусна отново да отбележи, че по време на мандата на настоящето правителство многократно е била увеличена активността на Държавната агенция за бежанците и впоследствие е овладяна миграционната вълна, въпреки рязкото ѝ нарастване.

"През цялата минала година е отчетено 2.5 пъти нарастване на нелегалните мигранти, пресекли незаконно българската граница. Степента на подготвеност на местата за настаняване на бежанци и административният капацитет на Агенцията за бежанците показват неподготвеност, недостатъчно места. Имало е оценка, че трябва да се открият нови 800 места, но това така и не се е случило", заяви Йовчев.

Във връзка с неясното похарчване на заделените средства за палатков лагер в Харманли, вътрешният министър съобщи, че с негова заповед е била създадена работна група, "която още изследва всички обществени поръчки и механизмите на изразходване на тези средства".

"Тези хора не са ангажирани с работа по обществени поръчки. Те по никакъв начин няма да бъдат свързани с процеса по изразходване на средствата. Те са ангажирани да осъществяват контрол", поясни силовият вицепремиер.

Йовчев добави още, че следващата стъпка за овладяване на ситуацията с бежанците у нас е да се разработи стратегия за тяхната интеграция. По думите му 85% от обявения правителствен план за справяне с кризата вече е изпълнен, като предстои още 15 дейности да бъдат завършени до края на март.

"Системата за ранно предупреждение не е действала ефективно, независимо от това, че в два стратегически документа са били посочени такива рискове и заплахи, включително и необходимостта от целенасочени мерки, които да подготвят страната за евентуална бежанска вълна", добави Йовчев, критикувайки за пореден път ръководството на предшественика му Цветан Цветанов.

"До държавното ръководство през 2012 г. са изпратени 114 информационни материала, справки анализи от Националната разузнавателна служба, Военна информация, Министерството на отбраната и ДАНС. В една значителна част от тях се посочва възникване на бежанска вълна. Въпреки това през 2012 г. не е проведено заседание на Министерския съвет по тази тема и не е свикан Консултативен съвет по национална сигурност", обобщи министърът.

Споделяне

Още от България