Йовчев събра службите, за да обсъдят ситуацията в Украйна

В петък, когато опозицията и президентът на Украйна подписаха споразумение за изход от кризата, вицепремиерът Цветлин Йовчев е събрал шефовете на спецслужбите, за да обсъдят кризисната ситуация и произтичащите за България рискове.

 

Както съобщи правителственият пресцентър, вицепремиерът и вътрешен министър е провел работна среща с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефовете на ДАНС, Националната разузнавателна служба (НРС) и Служба "Военна информация" в МО Драгомир Димитров и Веселин Иванов във връзка с кризисната ситуация в Украйна.


Съвещанието е свикано по разпореждане на министър-председателя Пламен Орешарски. На него са били обсъдени евентуалните рискове и заплахи, произтичащи за България, като е решено да се наблюдава и анализира внимателно развитието на събитията в Киев.

От правителствения пресцентър допълват, че в МВР и МВнР, както и в спецслужбите вече са сформирани щабове за своевременна реакция на компетентните органи.

 

Интересно е, че тези щабове се организират точно в деня, когато кризата в Украйна показва признаци на регулиране и споразумението, подписано с посредничеството на ЕС, се възприема като "шанс за мира".

 

Правителственият пресцентър припомня и препоръките си към българските журналисти, които вече са в Украйна или възнамеряват да пътуват натам.

 

"Съветваме българските журналисти да носят със себе си своите задгранични паспорти и журналистически си карти, които да предоставят на правоохранителните органи при проверка. МВнР настоятелно препоръчва на представителите на български медии да информират посолството преди или след тяхното пристигане в Киев, както и да оставят свои координати за връзка. В случай на необходимост от съдействие или при инцидент, българите в Украйна следва да се свържат с посолството", се казва още в съобщението.

 

Споделяне

Още от България