Йовчев ще вдига заплатите в МВР чрез съкращения

Вътрешният министър Цветлин Йовчев е убеден, че ще успее да осигури над 5% увеличение на заплатите на служителите в МВР чрез преструктуриране на системата. Според неговите думи пред БНР в събота, това може да се случи чрез съкращения.

"Хората, които не са ангажирани с основни дейности на МВР, в момента са повече от 30%. По никакъв начин ние не трябва да омаловажаваме труда им, но процентът е прекалено висок. Спокойно може да го свалим до 15%. До края на годината ще бъдат съкратени 10% от служителите в МВР, които не са ангажирани с основните дейности, в първите шест месеца в началото на следващата година ще бъдат съкратени още 5%. На база на това съкращение, планираме повишаване на заплатите на служителите, които се занимават с основните дейности. Част от средствата, които ще бъдат икономисани, ще отидат за обезщетения, така че увеличението на заплатите няма да бъде в рамките на 15%, но мисля, че ще успеем да постигнем може би над 5 % увеличение на заплатите на служителите на МВР", обясни Йочев.

Той каза още, че в новия закон за МВР ще има ясно разграничение на функциите между политическото и професионалното ръководство. Една от най-съществените промени е, че се отнема правото на президента да назначава главния секретар на МВР. "Трябва да се намери баланс, да бъдат дадени възможности на президента да влияе върху управлението на системата, тъй като представете си ситуации, в които ако ескалира напрежение, или има недоброжелателност, ще се блокира дейността на МВР", аргументира се вътрешният министър

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?