Разминаванията между МВР и МО продължават

Йовчев тотално се разграничи от оградата по границата и обеща проверка под лупа

Сн. БГНЕС

Разправията на правителствено ниво около изграждането на оградата по границата с Турция продължи и във вторник, като вицепремиерът и вътрешен министър на няколко пъти обяви, че МВР няма никакво отношение към проекта въпреки твърденията на военния министър Ангел Найденов, че ведомството му носи вина за изненадващото му оскъпяване.

"МВР изготви идейния проект и тъй като се оказа, че няма кой да подготви документацията, подготви документацията, подаде документите, които трябваше да минат през институциите, за да бъдат съгласуване. Оттук нататък не мога да ви кажа, защото ние нямаме никакво касателство нито към преговорите, които се водят, нито към обществените поръчки, които са обявявани, нито към средствата, които ще бъдат похарчени. Ние просто нямаме касателство по този въпрос", заяви Йовчев.

 

Колегата му Ангел Найденов обаче публично обяви, че за оскъпяването и забавянето на проекта носи вина МВР, което е усложнило проекта и е отговорно за процедури по Закона за устройство на територията.

 

"Проектът ще бъде гледан под лупа", заяви Йовчев, давайки ясен сигнал, че не приема много насериозно вътрешната проверка на МО, резултатите от която бяха обявени преди ден.

 

Първоначално правителството обяви, че проектът ще струва около 5.1 млн. лева, но след това бе оскъпен до близо 10 млн. Премиерът Пламен Орешарски се възмути от нарасналата сума и разпореди пълна ревизия. Военният министър Ангел Найденов също инициира проверка, която обаче напълно "оневини" ведомството му. До края на седмицата ще стане ясно дали тази констатация съвпада и с паралелната проверка на Инспектората към Министерския съвет.

 

Йовчев обяви във вторник още една проверка – как се изразходват средствата за бежанците. Докладът ще бъде разгледан на оперативно заседание на правителство, но Йовчев в аванс успокои, че до момента резултатите са добри.

 

След като преди ден Найденов обяви, че има очаквания за засилване на миграционния натиск към България заради затоплянето на времето и процесите в Афганистан, във вторник Йовчев допълни, че "данни за нова бежанска вълна няма, но все пак рискове има".

 

"С внимание се наблюдават и процесите в Афганистан. Ако има дестабилизизация, е възможна нова вълна", добави министърът. От Украйна обаче бежанци не се очаквали.

 

Преди ден ГЕРБ официално внесе сигнал в прокуратурата с искане да бъде проверен проектът за строителство на оградата. Една от големите поръчки е дадена на фирма, собственост на общинския съветник от БСП в Казанлък Александър Минчев. Тя ще достави режеща тел за над 3.3 млн. лв. за изграждането на оградата с Турция. Фирмата е избрана без конкурс заради спешността на проекта, каквато законова възможност има. От МО вече обявиха че тази фирма е била единствената възможна за оградата срещу бежанците и не виждат нищо съмнително.

Споделяне

Още по темата

Още от България