Отчитайки, че МВР се справя "много добре" с бежанците, реформата и реда

Йовчев видя в протестите причина за ксенофобски прояви

"Когато сред хората се настани омраза, нетърпимост, агресия, тя може да бъде насочена навсякъде"

Снимка: БГНЕС

Липсата на обществено осъждане на някои по-агресивни прояви и действия по време на продължаващите вече половин година антиправителствени протести ДАНСwithme е една от основните причини за засилването на ксенофобските настроения и инциденти с чужденци в последните месеци.

Такъв извод направи в понеделник силовият вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев по време на отчета за работата си през първите шест месеца от мандата на кабинета "Орешарски".

"Ние в момента сме свидетели на много сериозен политически екстремизъм. Има крайна нетърпимост към чуждо мнение, към различна позиция, както и към хората, които ги изразяват. И това нещо е сериозен проблем, защото раните, които ще отвори в обществото са много сериозни. В тази връзка искам да ви кажа, че до голяма степен ксенофобията, която се разви през последните месеци, е в резултат именно и включително и на това. Когато сред хората се настани омраза, нетърпимост, агресия, тя може да бъде насочена навсякъде", смята той.

Протестите бяха основна тема в изявлението му, като този път ръководителят на МВР директно призова "структурите", които се занимавали с организацията на демонстрации "ясно да заявят – кои са те, какви са техните цели".

Агресията срещу полицията се засилвала

"През последните месеци ние забелязваме една засилваща се агресия спрямо полицаите. Ние имаме хора, които пострадаха на последните протести, бих казал, от непредизвикана с нищо агресия. И именно липсата, може би, на достатъчно ясно и категорично осъждане, и то обществено осъждане на такъв тип прояви, води до това. Протестите промениха своята структура – ако можехме да говорим за спонтанни протести през първите два месеца, сега много по-малко са спонтанно протестиращите, много повече са организирано протестиращите", каза още вицепремиерът.

Йовчев не пожела да уточни кого точно визира, нито от какви източници черпи тази своя информация. Каза единствено, че тези процеси са видими и той си правел изводите дори и на базата на коментари на журналисти и анализатори.

"Протестът е политически. Във всеки един протест участват граждани, но това не го прави автоматично граждански. Този протест има едно-единствено искане – оставка на правителството, няма друго. Към момента няма никакво желание не само за диалог с правителството, а за поставянето на каквито и да било други искания, за дискусия на каквито и да било проблеми. Изхождайки от това, извинявайте, но според мен много е необходимо в този момент реално структурите (щом той е политически, това са или партии, или граждански сдружения, или някакви организации, които имат политически цели) ясно да заявят – кои са те, какви са техните цели", призова неясно кого Йовчев.

Протестиращите имали нужда от прозрачност

По думите му организаторите на протестите в сянка трябвало да се заявят публично "не само поради това, че е необходимо всеки един политически протест да бъде прозрачен в едно демократично общество, това е необходимо... и протестиращите хора да са наясно – в какво са въвлечени, кой ги е въвлякъл в това и какви са неговите цели".

"Поради още една причина е много важно това нещо – когато някой насърчава хората, протестирайки да извършват неща, които в определени случаи не са редни, не са демократични, дори представляват престъпление, не е редно да няма доблестта и смелостта да застане и да каже – ето, аз съм. И да понесе политическата отговорност... Протестиращите няма как – те нямат достатъчно информация, за да са наясно с тези неща, за които говоря, но трябва да бъдат наясно, за да могат да направят своя информиран избор", продължи МВР шефът, отказвайки категорично да назове името на тези "структури".

Вместо това той отбеляза, че "всички в тази зала знаем кой седи" зад протестите. Запитан дали има предвид ГЕРБ, Йовчев беше повече от лаконичен: "Не, но не е работа на министъра на вътрешните работи да го казва, защото министърът на вътрешните работи, аз ви го казах няколко пъти и ще продължа в тази посока – няма да издавам присъди, нито оправдателни, нито такива, с които ще укоря някой в нещо".

Йовчев не разбрал какво искат от него Ранобудните студенти

Той определи като "крайно неприемливо" поведението на Ранобудните студенти, които в събота вечерта му организираха блокада в столичния Клуб на архитектите. Стигна се и до сблъсък с полицията, която първо насила изблъска протестиращите от двора на заведението, а след това и успя да осигури трасе, по което вътрешният министър да си тръгне.

По думите на Йовчев, той не е разбрал какво са искали от него студентите в събота. Обясни и, че не е могъл да си обясни защо е било необходимо "да се подлагат на тормоз" останалите клиенти на ресторанта, които нямали нищо общо нито с управляващите, нито с демонстрантите.

В опит да подкрепи впечатленията на министъра, че протестите вече са загубили мирния си характер, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че след събитията в събота вечерта за 72 часа е бил задържан младеж, който вече е обвинен за нанасяне на средна телесна повреда на длъжностно лице, тъй като имало данни, че е извадил рамото на полицай. Друг протестиращ бил глобен с 200 лева, защото напръскал със сълзлив спрей униформен, а още трима били задържани за кратко за неизпълнение на полицейско разпореждане.

В обобщение министър Йовчев посъветва журналистите да проверят как действат испанските или белгийските полицаи в подобни ситуации и заключи, че подчинените му са изпълнили задълженията си по опазването на реда от юни насам, тъй като не са били допуснати сблъсъци между хора с различни политически убеждения, нито – ексцесии с тежко ранени и големи материални щети.

МВР се справило "много добре" с основните си предизвикателства

Освен протестите, вътрешният министър определи като основни предизвикателства пред екипа и подчинените си – миграционния поток към България заради войната в Сирия и мащабната реформа в сектора за сигурност, започната с преместването на ГДБОП в ДАНС и обособяването на подслушването в новата Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

"Аз мисля, че служителите на МВР успяха да се справят много добре с тези предизвикателства", заключи Йовчев, добавяйки, че с помощта на последните подготвени промени в Закона за МВР управляващите на практика са разградили "концентрацията на власт в ръцете на вътрешния министър".

"Министърът на вътрешните работи вече няма информация и не може по никакъв начин да влияе на подслушването", амбициозно отбеляза МВР шефът без обаче да коментира, че в качеството си на силов вицепремиер той има не по-малки възможности да контролира дейността на служите от своя предшественик Цветан Цветанов.

В опит да демонстрира разликата между настоящото правителство и управлението на ГЕРБ, сочено от БСП и ДПС като символ на полицейщината и репресията, Йовчев посочи, че през 2012 г. едновременно са били подслушвани над 5000 телефона, докато през т.г. прихванатите от службите номера били малко над 2100.

Голямата разлика в тази статистика той отдаде на "неефективност" в работата на службите при управлението на ГЕРБ. По думите му преди всеки оперативен работник в ГДБОП водел на отчет по над 3 подслушвани телефона, въпреки че при такова подслушване информацията, получавана от него, трудно би могла да бъде обработена.

"Прекратихме порочната практика в МВР. Няма дарения, спряхме търговската дейност", добави вътрешният министър, визирайки прекратяването на сигнално-охранителна дейност на силовото ведомство, която то години наред извършваше, подобно на голяма охранителна фирма.

Припомняйки разкритията си от миналата седмица, че СДВР се явявало подизпълнител по договор с частна фирма, Йовчев обяви, че все още не приключилата проверка по случая е установила, че столичната полиция е била ангажирана по над 50 подобни догора с над 460 дружества.

Заяви също и, че най-голямата ведомствена фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" ЕООД най-вероятно щяла да бъде прехвърлена към системата на транспортното министерство. Още при встъпването си в длъжност Йовчев се ангажира с преустановяването на практиката при Цветанов – БМВ да бъде ползвана като крупен дарител на техника в нарушения на Закона за обществените поръчки.

Дупката в бюджета от 93 млн. лева вече е равна на нула

Министърът заяви още, че откритата в началото на мандата му дупка във ведомствения бюджет от 93 млн. лева щяла да бъде напълно изчистена към края на годината. Като пример той посочи установени разходи за над 1.1 млн. лева на година, които отивали за автомобили, ангажирани с несвойствени дейности. Тази практика също била прекратена.

Отчете и 26-ма задържани, като участници в общо три банди за т.нар. мокри поръчки, три разбити нарколаборатории, фабрики за нелегални цигари, както и прихванати "много сериозни количества наркотици".

По повод бежанската вълна към България Йовчев отбеляза, че вече осезаемо е намален броят на влизащита у нас нелегални имигранти – от 3626-ма души през октомври до 1652-ма през ноември и едва около 300 от началото на декември. По думите му, без въвеждането на допълнителни мерки за охрана на границата с Турция, броят им през ноември щял да достигне 5000.

Вътрешният министър отчете и като успех откриването на общо 5 нови центъра за временно настаняване на бежанци "с ясното съзнание, че към момента не им осигуряваме това, което е необходимо".

Похвали се и с видимо увеличения административен капацитет на Държавната агенция за бежанците, която през м.г. имала издадени едва 177 решения по молби на имигранти, а през т.г. - 1745. Като "съществен успех" бе отчетен и фактът, че правителството успя да убеди ЕК да му отпусне допълнителни средства за справяне с бежанската вълна.

Според Йовчев вследствие на разговорите с представители на Еврокомисията имало нагласа да бъдат значително увеличени евросредствата за България по линия на миграционния натиск, предвидени за периода 2014 – 2020 г.

Политическите оценки за готовността ни за Шенген не са правилни

"Страната ни е покрила всички технически изисквания за Шенген още преди това правителство да дойде на власт и в момента, включвайки политически аргументи в оценката за това дали България е готова или не – според мен не е правилно. Ако ние изместим чисто експертните критерии, които са ясни, точни и измерими и се опитаме да ги заменим с политически аргументи, с политически критерии за оценка, които не са ясни, не могат да бъдат точно измерени, винаги може да изникне още нещо, което е хрумнало на някой, то тогава този процес може да бъде удължен до безкрайност", коментира Йовчев по повод отложеното ни за неопределено време влизане в Шенген.

По повод очаквания през януари догодина мониторингов доклад на ЕК, минситърът прогнозира, че той няма да бъде позитивен. Като причина обаче той не изтъкна гафове на правителството, а факта, че "имаше изключително тежки клевети" отправени към управляващите.

Споделяне

Още по темата

Още от България