Йозеф Фрицъл мечтае да излезе от затвора жив

Йозеф Фрицъл мечтае да излезе от затвора жив

Йозеф Фрицъл, австриецът, който държа дъщеря си заключена в подземие в продължение на 24 години и я изнасили хиляди пъти, се похвали, че е "световноизвестен" и заяви, че изпитва любов към жертвата си в първото си интервю, след като влезе в затвора преди повече от година, пише вестник "Индипендънт".

Седемдесет и петгодишният Фрицъл направи тези изказвания пред репортери от високотиражния германски таблоид "Билд". Те прекараха с него четири часа в затвора с максимални мерки за сигурност "Щайн", където Фрицъл излежава доживотната си присъда заедно с още 89 затворници в отделението за престъпници с психически отклонения. Облечен в сива фанелка с щампа, дънки и сандали, той стисна ръцете на журналистите с думите: "Йозеф Фрицъл, добър ден", след което добави: "Но вие ме познавате - аз съм световноизвестен".

Фрицъл беше осъден на доживотен затвор миналия март за изнасилвания, заробване, лишаване от свобода и убийство поради небрежност. Той отвлякъл дъщеря си Елизабет, когато била на 16 години и я затворил в предварително пригодена за това килия в подземието на своята къща в австрийския град Амщетен. 

През своето 24-годишно робство Елизабет, която сега е на 43 години, била изнасилена над 3000 пъти и родила седем деца от баща си. Едно от тях починало малко след раждането, заради затруднения в дишането. Фрицъл изгорил тялото му в пещ за боклук, за да прикрие престъпленията си. 

По време на съдебното дело, което дъщеря му заведе срещу него, Фрицъл избухна в сълзи, след което призна вината си. Тогава той заяви, че изпитва единствено угризения заради постъпките си. 

Въпреки това, след вчерашното му интервю репортерите от "Билд" стигнаха до извода, че Фрицъл е непоправим престъпник, който няма реална преценка за престъпленията си. Според тях той е изградил около себе си стена, зад която се крие от истината.

На въпроса на репортерите какво мисли за деянията си, Фрицъл отвърна, че не желае да говори за това. Журналистите го запитаха: "Какво чувствате към дъщеря си, която приковахте към леглото?", на което той промърмори: "Любов". 

Журналистите от "Билд" останали безмълвни след този отговор. "След това Фрицъл заговори за жена си, все едно е напълно нормален съпруг", разказват те. 

"Написах ѝ осем писма, но така и не получих отговор", каза Фрицъл по адрес на съпругата си Розмари, която се разведе с него след произнасянето на присъдата. "Мечтая да изляза оттук жив. Искам отново да се грижа за жена си, защото тя винаги ми е била вярна", добави Фрицъл.     

Нито едно от 13-те деца на Фрицъл, шест от които са родени в подземието, не е поискало да го посети в затвора. Според "Билд" част от нереалистичната представа на Фрицъл за света представлява схващането му, че властите умишлено пречат на децата му да го посетят.

Елизабет Фрицъл се опитва да изгради нов живот за себе си и своите деца. Тя живее с тях в къща на тайно място край Амщетен. Твърди се, че е започнала връзка с един от охранителите, който пази нея и семейството ѝ. 

Баща ѝ разказа как преминават дните му в затвора "Щайн". Там той живее в килия с площ 11.5 квадратни метра с изглед към лозята в околността. Будят го в 5:30 сутринта, след което си взима душ, прави упражнения и мие пода на затвора. По време на разходките в двора той винаги е придружаван от двама пазачи, тъй като има опасност другите затворници да го нападнат.

Фрицъл отглежда домати и чушки в килията си и прекарва голяма част от времето си в гледане на телевизия. Любимата му програма е комедийният сериал с Чарли Шийн "Двама мъже и половина". "Момченцето ми напомня на моя син", сподели той. "Филмът ме отпуска и разсмива. Ако си вечно тъжен, това убива душата ти", добави Фрицъл.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?