Ю Пи Ай: Умерен оптимизъм за Балканите през 2003

Разделителна инфраструктура, омаломощаващо изтичане на мозъци, подкупна и спъваща бюрокрация, ненормално функциониращи институции, враждебност, лошо отношение към малцинствата и преобладаващо чувство за примирение - това са реалностите по целите Балкани, твърди в свой анализ американската информационна агенция Ю Пи Ай, цитиран от Радио "Свободна Европа".

От еуфория от победата на НДСВ на изборите през 2001 г., България потъна в пълно униние, отбелязва Ю Пи Ай. Страната е притисната от скандали, стремително растящи цени на енергоносителите, несигурен, макар и одобрен от МВФ бюджет, увеличаващ се дефицит по текущата сметка, нарастваща безработица и замряла приватизация.

Следващата година обаче ще бъде по-добра. Очаква се да бъдат продадени БТК, предприятия от енергийния сектор, ДСК и тютюневият монопол. Те ще бъдат продадени на чужди, предимно гръцки и вътрешни инвеститори. Брутният вътрешен продукт расте с немалките 4,5 процента. През последните 4 години вътрешният дълг намаля с 15 на сто, доходите на домакинствата в реално изражение и потреблението ще продължат да растат с двуцифрени числа. "Муудис" наскоро промени перспективата на кредитния рейтинг на страната в положителен, а след това "Стандарт енд пуърс" даде по-висок рейтинг на 4 банки.

В Югославия се очаква да замрат политическите и икономическите реформи заради утвърждаващия се отново национализъм и разпада на лагера на реформаторите, смята Ю Пи Ай. Въпреки тържествените взаимни декларации за мир и просперитет, ще нарасне напрежението със съседните държави, най-вече с Хърватия и Босна.

Песимистична е констатацията на Ю Пи Ай и за ситуацията в Косово. Въпреки известното раздвижване в частния сектор и появата на законност в там, безработицата в областта достига 57 процента и повече от половината жители оцеляват под прага на бедност. Статутът на областта все още не е решен, в международен план ѝ се отдава все по-малка значимост и заради това Косово не успява да привлече огромни чужди инвестиции. Косово е истинско буре барут, разположено до несигурно балансираната Македония.

Босна се превърна в център за търговията с хора и нелегалната търговия с оръжие, както и в център на контрабандата. Международни финансови институции правят всичко възможно да съживят замиращата икономика, но засега без явен

резултат. Опустошената страна е изправена пред стремително нарастващ платежен дефицит.

Албанците са заети да подредят къщата си. С помощта на заинтересовани съседи, като Италия, Тирана обнови митниците. Транспортна инфраструктура ще свърже Албания с Гърция, България и Македония, и дори Югославия. През 2003 година ще бъде модернизирана системата за контрол на въздушното движение.

Бюджетният дефицит от почти 7 процента обаче връзва ръцете на правителството.

В действителност инфраструктурните проекти са надеждата за Балканите, отбелязва Ю Пи Ай. Регионът ще бъде кръстосан от магистрали, работи се по създаването на обща електропреносна мрежа, която може дори и да реши хроничния недостиг на електричество от страни като Албания. Така че не всичко е толкова мрачно.

Балканският регион е ясно разделен. От една страна, са държави като Македония, Албания, Югославия и Босна, които изглеждат жестоко обречени на сизифовско повторение на своите конфликти и на лишенията, които те водят след себе си. Словения, Хърватия, България и Румъния, от друга страна, са или кандидатки за членство в ЕС, или имат покани за членство.

Словения, която яростно отрича да е свързана с Балканите, трябва да стане първата балканска страна в ЕС през 2004, а през 2007 ще я последват България и Румъния.

Хърватската икономика, най-вече банковият сектор на страната, до такава степен са в ръцете на Западна Европа, че Хърватия е де факто членка на ЕС, макар де юре да не е. Въпреки това Хърватия продължава да разчита на финансиране от МВФ. Външният дълг е излязъл извън контрол, напрежението сред работниците расте и заплашва да избухне през студените зимни месеци, въпреки впечатляващите стъпки в индустриалното производство, нараснало с 10 процента за година по данни от ноември. Тъй като Хърватия е изнасяла в Германия много стоки и услуги, при стагнация в германската икономика хърватската може да изпадне в рецесия. Очаква се през 2003 година успешно да бъдат решени конфликтите във взаимоотношенията между Хърватия и Словения, свързани с парите, които словенски банки дължат на хървати, и с притежаваната и от двете страни ядрена централа.

През 2003 година големите положителни изненади ще дойдат от страната, преследвана в миналото от несполуки. Това е Румъния. Членството на страната в НАТО ще затвърди постигнатия от нея изумителен обрат. Почти две трети от набъбващата търговия вече е към страни от ЕС. През 2002 година безработицата спадна със значителните 2,4 на сто. Някои анализатори предвиждат предсрочни избори през първата половина на годината, за да се капитализират тези постижения, но това е малко вероятно, отбелязва Ю Пи Ай.

През 2003 година Балканите ще бъдат несравнимо по-добро място за живеене, отколкото бяха преди 10 години - и в политически, и в икономически смисъл, завършва анализа си Ю Пи Ай. Напредъкът обаче е неравномерен. Някои страни на практика са дръпнали назад, други като че ли се въртят в омагьосан кръг, няколко категорично са се разделили с миналото. Докато преди 5 години човек можеше спокойно да постави всички посткомунистически балкански държави под общ знаменател, с изключение на Словения и може би на Хърватия, сега вече не е така и това дава основание за умерен оптимизъм

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?