Юанът стана резервна валута на МВФ

Признание за китайската валута и насърчаване на Пекин да отвори финансовата си система

Юанът стана резервна валута на МВФ

Китайският юан е включен в кошницата с резервни валути на Международния валутен фонд, където вече са щатският долар, еврото, британската лира и японската йена, реши в понеделник вечерта Съветът на директорите на МВФ. Това е важен етап в процеса на интеграция на китайската икономика в световната финансова система, заяви шефката на фонда Кристин Лагард.

Така валутата на втората по големина икономика в света ще се включи от 1 октомври 2016 г. в операциите на фонда, макар и да не е толкова масово използван и свободно търгуван, колкото останалите четири валути. Мотивът е, че юанът се ползва широко за международни трансакции и често се търгува на чуждестранните валутни пазари

Според анализ на Асошиейтед прес, цитиран от БТА, решението да се прибави юанът към долара, еврото, британската лира и йената отразява нарастващото значение на Китай и е стимул за свободно търгуване на китайската валута и отваряне на финансовата система на страната.

Валутната кошница на МВФ служи за изчисляване стойността на специалните права на тираж (СПТ) - условна валута, използвана като стандарт при сделките с държавите членки на фонда. Валутният фонд създаде СПТ през 1960-те години, като възможна международна валута, но не успя да наложи широкия им прием. До 1980 година валутната кошница се състоеше от 16 валути, включително Иран и Южна Африка, но броят бе намален. След световната финансова криза през март 2009 г. Пекин призова да се създаде нова валута, евентуално основаваща се на СПТ, за да се намали зависимостта от доларите, но не успя да спечели подкрепа, припомня изданието.

Защо бе добавен юанът?

Юанът е четвъртата валута в световната търговия, покриващ около 2.5 процента, според организацията за междубанковите финансови трансфери SWIFT. Пекин контролира паричния поток към и от икономиката си, но насърчава използването на юана в чужбина, особено за търговия, което помага на китайските износители като премахва разходите и риска от нестабилността на валутните курсове, пише АП. След 2009 г. Китай подписа споразумения за валутни суапове с централните банки на Великобритания, Бразилия, Канада, Индонезия, Южна Корея и други страни. Клонове на китайските държавни банки във Великобритания, Австралия, Германия, Швейцария, Русия, Франция и Сингапур получиха разрешение да правят депозити или да уреждат търговски трансакции в юани.

Отражение върху световните финанси

СПТ нямат пряка връзка с финансовите пазари или частните компании. С времето решението на МВФ може да накара централните банки да държат повече резерви в юани. Икономистът Хайбин Чжу от "Джей Пи Морган" посочи, че резервите в юани могат да се повишат до 5% от световните резерви или около 350 милиарда долара за период от пет години. Това може да насърчи по-активното използване на юана за търговия и инвестиции.

"В дългосрочен план това е огромна стъпка," отбеляза Стивън Инес, главен дилър от валутната компания OANDA в Сингапур.

"Щом инвеститорите свикнат с китайските пазари, особено ако продължат да напредват в отварянето на политиката и правят крачки, като тези през изминалата година, международните пазари наистина ще прегърнат китайските капиталови пазари", допълни той.

Отражение върху Китай

Според икономистите решението на МВФ може да насърчи китайските лидери да разхлабят още контрола върху юана. В най-новия петгодишен план на Китайската комунистическа партия за развитие се посочва, че юанът ще се търгува свободно и се ще използва свободно до 2020 година. Изненадващото въвеждане през август на нов механизъм за определяне на обменния курс на юана, контролиран от правителството, доведе до девалвация на валутата от 3,5 %. Китайският премиер Ли Къцян обаче съобщи през септември, че няма планове за допълнително поевтиняване. Някои дилъри се притесняват, че Пекин може отново да прибегне към девалвацията, веднага щом постигне целта си юанът да бъде прибавен във валутната кошница на МВФ. Други обаче отбелязват, че китайските лидери искат да бъда възприемани като надеждни.

Прибавянето на юана е утвърждаването му като международна валута, посочи Чън Кан, облигационен анализатор в WS Research Co. в Шанхай. "Това ще насърчи Китай да приеме повече мерки за ускоряване на процеса на отваряне на валутните си и капиталови пазари," допълни той, цитиран от Асошиейтед прес.

Непреднамерени последици

Фиксираният от правителството обменен курс на юана все пак следва долара въпреки новия механизъм за определяне на стойността му. Засега това превръща юана в скрит долар, според Дерек Сизърз от института "Америкън Ентърпрайс" във Вашингтон.

Докато на юана му бъде позволено да се търгува свободно, решението на МВФ ще засили значимостта на долара, посочи Сизърз в електронно писмо.

А онези правителства и инвеститори, които се надяват на отслабване на доминацията на долара, за да разнообразят портфолиото си или по политически причини, получават точно обратното, добави той.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?