Юбър официално пое пътя към излизането си на борсата

Юбър официално пое пътя към излизането си на борсата

Американската компания Юбър ъдванст текнолъджис (Uber Advanced Technologies) официално обяви излизането си на борсата, което се очаква да бъде едно от най-големите в историята, предадоха световните агенции.

Световният лидер на платформите за наемане на превоз на пътници с лични автомобили с шофьор се регистрира в Комисията за ценни книжа и фондови борси (КЦКФБ) на САЩ. Първичното публично предлагане (ППП) ще бъде на Нюйоркската фондова борса с обозначението UBER.

Компанията очаква да събере около 10 милиарда долара и пазарната ѝ оценка да достигне 90-100 милиарда долара, според в. "Уолстрийт джърнъл".

ППП с този размер означава, че то ще бъде едно от най-големите на технологични компании въобще и най-голямото от излизането на борсата на китайския гигант в онлайн търговията Алибаба (Alibaba Group Holding Ltd) през 2014 година.

Източници твърдят, че излизането на Юбър на борсата може да стане през май.

В документите, подадени в КЦКФБ, Юбър посочва оборот от 11,3 милиарда долара за 2018 година (+42 на сто за една година) и чиста печалба от близо 1 милиард долара след загубата от 4 милиарда долара през 2017 година.

Споделяне

Още от Бизнес