"Юбер" дебютира с флотилия таксита без шофьор в САЩ

"Юбер" дебютира с флотилия таксита без шофьор в САЩ

Компанията за таксиметрови услуги "Юбер” (Uber) пусна в сряда първата си флотилия самоуправляващи се автомобили. Така компанията се нарежда редом до гиганти като "Гугъл" (Google), "Тесла" (Tesla), "Форд" (Ford) и "Дженеръл моторс" (GM) в надпреварата за развитието на технологиите за самоуправляващи се автомобили. "Юбер" съобщи, че ще има дузина такива коли до края на годината, макар че в тях все още ще има хора-шофьори, които ще стоят зад волана и ще се намесват при необходимост.

Амбициозният експеримент започна на 14 септември в американския град Питсбърг, щата Пенсилвания. Превозите се извършват с хибридни коли, които в продължение на близо две години са пригодявани към улиците на Питсбърг, така че да могат възможно най-безопасно да се придвижват по тях.

Тестът на "Юбер" стартира седмица след като първите самоуправляващи се таксита в света започнаха да превозват пътници в Сингапур. Оператор на услугата е новосъздадената компания за софтуер за автономни превозни средства "Ню Тонъми" (nuTonomy).

Флотилията на "Юбер” засега се състои от 4 коли, екипирани с джипиес, 3D-камери и лазерни датчици, които измерват формата и разстоянието до обектите. Засега в колите се возят и двама техници – един зад волана и един, който следи електронните ѝ показатели.

"Юбер” смята, че има предимство пред конкурентите си, тъй като компанията е набрала голямо количество данни за пътищата и условията за шофиране по тях. Въпреки това тестовете не са минали съвсем без намесата на техниците, за да се пропуснат пешеходци или да се направи ляв завой в натоварения трафик.

Автономният превоз е дългосрочен залог за "Юбер", тъй като се смята, че това ще е бъдещето на транспорта в градски условия и в крайна сметка може да намали разходите за него чрез елиминиране на нуждата от шофьори.


В последните месеци "Юбер" се фокусира върху този вид технологии, придобивайки старт-ъп компанията "Ото" (Otto), която произвежда самоуправляващи се камиони. Освен това "Юбер" стартира партньорство с "Волво" (Volvo) за развитие на следваща генерация самоуправляващи се автомобили.

Антъни Левандовски, който оглавява изследователската програма на "Юбер", коментира, че този вид технологии са "са най-важното нещо, което можем да се стремим да правим през следващите 10 години".

В преследването на тази своя цел "Юбер" нае някои от най-изявените специалисти в тази област. В момента "Гугъл", която бе сред първите, инвестирали в проучвания за самоуправляващи се автомобили, изостава зад "Юбер".

Ниджи Калра, учен от "Ранд корпорейшън" в областта на роботиката и информационните технологии, смята, че "Гугъл" има предимство по отношение самоуправляващата се технология, докато "Юбер" е водеща по отношение на услугата, като се има предвид световният ѝ опит и клиентската база. "Подозирам, че в действителност "Юбер" има по-голямо предимство, тъй като те вече имат техническата инфраструктура и клиентската база", коментира експертът, цитиран от "Файненшъл таймс".

След като набра над 15 млрд. долара от инвеститори, "Юбер" стана една от най-добре финансираните частни компании в Силициевата долина, получавайки инвестиции от "Гугъл", "Галдман сакс" и Ти Пи Джи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?