"Юбер" спря дейност в София, иска еволюция на регулациите

"Юбер" спря дейност в София, иска еволюция на регулациите

Компанията за споделено пътуване "Юбер" (Uber) обяви, че спира временно услугата си UberX в София заради решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че нарушава антимонополните правила, което бе потвърдено от Върховния административен съд (ВАС).  Мотивът на КЗК е ,че автомобилите на "Юбер" не плащат такси за лицензи и разрешителни като таксиметровите коли и така получават конкурентно предимство.  

От "Юбер" призоваха потребителите си да подкрепят тяхна петиция до българските власти с призив да се променят регулациите, така че да отговарят на новите технологии и иновациите. Вече над 5300 души са подписали петицията

Компанията смята, че "наличието на повече избор е от огромна полза за обществото като цяло, ако и да създава затруднения на съществуващите конюктурни интереси".

"Десетки хиляди хора вече избраха Uber като безопасен, надежден и достъпен начин за придвижване в града. Ползите от услугата ни за споделени пътувания наскоро бяха потвърдени и от проучване на Асоциация "Активни потребители“. Резултатите са поредното доказателство, че Uber е по-добрата алтернатива по цена и което е по-важното - по качество", пише в петицията.

"Живеем в един нов свят движен от технологиите. Регулациите трябва да еволюират, за да може обществото да се възползва от ефективността на иновациите. Очевидна е нуждата от нови правила, които да отразят техническото развитие на ХХІ век", посочва се още в нея.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?