Юбилейна изложба живопис и графика на Станислав Божанков

Юбилейна изложба живопис и графика на Станислав Божанков

Художествената галерия "Владимир Димитров – Майстора" в Кюстендил ще отбележи 50-годишният юбилей на художника Станислав Божанков – Станко с ретроспективна изложба живопис и графика. Вернисажът се открива днес в 17.30 часа и ще продължи до 13 март.

Станко, както го наричат приятелите му, разсъждава за корените си, които той определя като "търсене на идентичност, опит за себеразбиране край прастария извор, от който винаги се пие". Художникът казва, че създава свои "сюрреалистични територии, изпълнени с усещане за съобщност и предчувстване на порядъка и общата хармония".

Станислав Божанков е роден през 1966 г. в Кюстендил. Завършва графика в Академията за изящни изкуства в Краков, Полша. Работи в областта на живописта, рисунката и графиката.

Има участия в международни изложби, биеналета, триеналета във Варна, Тайпе, Майданек, Краков, Филаделфия, Сеул, Ню Йорк, Канагава, Лодз, Белград, Любляна, Истанбул, Гуанлан, Люксембург, Шанхай и др.

Носител е на 23 международни награди, отличия и дипломи. Негови творби са притежание на над 40 публични колекции и музеи в Полша, България, Румъния, Малайзия, Египет, САЩ, Тайван, Италия и др.

Споделяне

Още от Общество