Югоизточна Европа може да стане жертва на нова руско-украинска газова война

Югоизточна Европа може да стане жертва на нова руско-украинска газова война

Очертаващ се нов руско-украински газов конфликт заплашва да наруши доставките на руско синьо гориво за Югоизточна Европа, от което най-потърпевши ще са България, Гърция и Турция, пише руското издание "Независимая газета" в сряда. Причина за това са недостатъчните запаси на газ в украинските хранилища, за които предупреди агенция Фич и което прави все по-вероятна нова газова война между Москва и Киев, подобна на тази от първите дни на януари 2009 г., когато Кремъл спря суровината за Европа през Украйна.

Киев отказва да купува резервен газ, а руският монополист "Газпром" не желае да плаща за запълване на хранилищата, което би му донесло финансови загуби.

В края на юни "Газпром" съобщи, че предоставя на "Нафтогаз Украйна" аванс от 1 млрд. долара за покупка на газ за запълване на подземните газохранилища, което е необходимо за безпроблемния транзит на синьото гориво до Европа през зимния период.

Сумата бе определена от президента на "Газпром" Алексей Милер като "последен аванс, който е достатъчен до 1 януари 2015 г.". "Повече няма да авансираме
транзита", казва газовият шеф.

Фич посочва, че авансите на "Газпром" имат решаващо значение за "Нафтогаз", за да продължава компанията да осигурява транзита на газ и в същото време да компенсира загубите си от продажбата на нътрешния пазар на по-ниски цени, определени от правителството.

Плащаните от руския монополист суми са помогнали да се поддържам обеми от 7.5 млрд. куб. м в газохранилищата в Украйна, но преди сезона обемита трябва да са над 19 млрд. куб. м. При сегашните пазарни цени на природния газ "Нафтогаз" няма да успее самостоятелно да увеличи запасите до изискваните обеми. Това е едва 2 процента от ежегодното потребление на газ в Европа, но ще създаде проблеми с доставките в страни, които са напълно зависими от руския газ през Украйна като България, Гърция и Турция, пише Фич.

Според енергийния консултант Михаил Крутихин, съдружник в "РусЕнерджи", за да не се стига отново до ситуация като тази през зимата на 2009 логично е украинската газотранспортна мрежа да се интегрира в общоевропейската. За да стане това, европейска компания може да вземе украинските газохранилища под аренда и за заплати за запълването им с необходимите количества и така Киве ще се приближи повече до енергийната система на Европа и ще се отдалечи от Русия, смята Крутихин.

Според директора на Института за национална енергетика Сергей Правосудов обаче реакцията на "Газпром" е напълно нормална, тъй като компанията има негативен опит от търговските си отношения с "Нафтогаз" и не иска да се повтаря ситуацията, в която руски газ се е губел в украинските хранилища.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?