Югославия е разделена за третата годишнина от въздушните удари на НАТО

Президентът на Югославия Воислав Кощуница заяви, че предишното управление в Югославия е отговорно за това, че не е успяло с дипломатически средства и политически методи да избегне бомбардировките. Днес Югославия отбеляза три години от началото на военната кампания на НАТО срещу режима на Милошевич.

"Целта на операцията бе с бомби, в това число такива с обеднен уран, "да се подобри" хуманитарната ситуация в Косово. Не трябва да се забравя, че сърбите в Косово и досега живеят в гета, тях ги убиват, а тероризмът се разшири в южните райони на Сърбия и в Македония. Звучат нови заплахи за прекрояване на границите, а организираната престъпност не само че не е обуздана, а процъфтява", посочи Кощуница.

Мирът и стабилността се връщат трудно. Но те са ни много нужни. Необходимо ни е и сътрудничество със света, в това число със страните от НАТО, каза югославският президент. Нужно ни е помирение и осъзнаване на пълната истина за всичко, което се случи тук, за престъпленията, които бяха извършени тук, допълни той.

Около 7000 души, предимно привърженици на бившия югославски президент Слободан Милошевич, се събраха днес в центъра на Белград, за да отбележат три години от началото на бомбардировките на НАТО срещу Югославия, предадоха информационните агенции.

Множеството, съставено предимно от възрастни хора, организирани от Социалистическата партия на Сърбия /СПС/ на Слободан Милошевич, изпълни площада на Републиката. Събралите се хора развяваха знамена и лозунги в знак на протест срещу Запада и новите югославски власти.

Мнозина носеха големи снимки на Милошевич, срещу когото в момента тече процес за военни престъпления в Международния трибунал в Хага. Виждаха се и снимки на бившия политически лидер на босненските сърби Радован Караджич, който по настоящем е най-издирваният от съда в Хага военнопрестъпник.

Трима мъже носеха подвижна сирена, която възпроизвеждаше воя на сирените за въздушни атаки, които югославяните са слушали стотици пъти по време на войната. Лозунгите и говорителите на митинга демонстрираха, че за тях войната все още не е свършила, отбелязва ДПА.

Агресията на НАТО не започна на 24 март и не свърши на 11 юни, каза един от говорителите на митинга, член на СПС. На 11 юни Милошевич наистина капитулира и нареди на сръбските сили за сигурност да се изтеглят от Косово, където след това влязоха войници от умиротворителните сили на НАТО.

"НАТО са убийци", скандираха събралите се на площада на Републиката в Белград. Ивица Дачич от СПС окачестви 78-дневната кампания на НАТО срещу Югославия като "криминален акт". "Бомбардировките бяха криминален акт срещу Югославия, и това трябва да се помни и отбелязва, независимо кой е на власт", заяви Дачич.

По данни на югославските власти близо 2000 цивилни и 1000 войници и полицаи са загинали при бомбардировките. Хиляди други са били ранени, а по-голямата част от инфраструктурата на Югославия - разрушена.

Миналата година югославското правителство създаде нов национален празник на 24 март - Ден в памет на пострадалите и загиналите по време на агресията на НАТО срещу Югославия. Ивица Дачич обвини Запада за процеса, който се води срещу Милошевич в Хага. Според него процесът цели да "отклони отговорността от техните /на Запада/ собствени военни престъпления срещу невинния народ на Югославия".

Навсякъде из Сърбия свещеници отслужват днес помен за жертвите на бомбардировките. Главата на сръбската православна църква патриарх Павле отслужи литургия в манастира Соко, на 60 километра югозападно от Белград, на която присъства и президентът Воислав Кощуница.

Междувременно в Косово хората отбелязаха днешния ден като начало на ерата на свободата, отбелязва Асошиейтед прес.

Новоизбраният президент на Косово Ибрахим Ругова заяви по повод годишнината, че 24 март 1999 г. е "денят, когато започна свободата за Косово". Според Ругова "три години по-късно, на свобода, Косово е постигнало голям напредък във всички области на живота" и "върви със сигурни стъпки към демокрация и независимост, към обединение с Европейския съюз и силно приятелство със САЩ". "Затова 24 март ще остане велик ден, отбелязан в историята на Косово и народа му като ден на победата над злото", каза Ругова и изрази благодарности към НАТО, ЕС и САЩ.

По повод годишнината командващият силите на НАТО в Косово /КейФОР/ генерал Марсел Валентен каза, че бомбардировките са имали за цел да спрат престъпленията над цивилното население в Косово и да попречат на доминацията на една етническа общност в областта. Тази цел остава и по-нататък, каза Валентен, цитиран от сръбските медии. По негова оценка в района е постигната известна стабилност. Като приоритети на КейФОР генералът посочи борбата против организираната престъпност и екстремизма.

Въздушната кампания на НАТО срещу Югославия започна на 24 март 1999 г. в 20 часа и първи цели бяха военните летища в Прищина, Подгорица, Белград и Ужице. Обстрелвани бяха и цели в градовете Куршумлия, Нови Сад, Панчево, Крагуевац и Лучане. Общо 1150 бойни самолета на НАТО извършиха 26 289 полета, изстреляни бяха около 1300 крилати ракети и хвърлени 2900 бомби, извършени бяха 2300 въздушни удара по 995 обекта на територията на СР Югославия, припомня ТАНЮГ.

Последните ракети на НАТО бяха изстреляни на 9 юни в 19.27 часа в околностите на Урошевац, след подписването в Куманово /Македония/ на споразумението за военно-техническо сътрудничество между югославската армия и представители на ООН.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани