Югозападното държавно предприятие ще сигнализира прокуратурата по случая "Струма"

Югозападното държавно предприятие ще сигнализира прокуратурата по случая "Струма"

Югозападното държавно предприятие ще подаде официално сигнал до прокуратурата за временните пътища по новото трасе на магистрала "Струма", съобщи бТВ.

Прокарването им провокира съмнения за честността на обществената поръчка за избор на изпълнител на пътя през Кресненското дефиле. В четвъртък – 14 февруари е крайният срок за подаване на оферти по единия лот, а в петък – 15 февруари за другия, на чиято територия са правени сондажите.

За случая съобщи Антикорупционния фонд. Негови замервания и сигнали показаха около 7 км незаконно изградени временни пътища, за които не знаеше нито една държавна институция. Повече от половината от изградените пътища са нови, а останалите са разчистени стари.

Компанията "Пътпроект 2000" призна, че тя е извършила незаконните сондажи и е прокарала пътищата с цел по-точно изготвяне на парцеларните планове за извършване на отчуждителните процедури за прокарването на трасето. Горските пътища са на територията на Югозападното държавно предприятие в района на Кресна.

Очаква се да бъдат наложени санкции за държавни служители и на фирмата. Наказанието за компанията може да бъде глоба до 15 000 лв.

Споделяне

Още от България