ЮКИП се готви да вкара свой депутат в британския парламент

Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) се готви за голямото си влизане в британския парламент на частичните парламентарни избори в два избирателни района, в единия от които нещата изглеждат в кърпа вързани. Те се произвеждат в четвъртък, на рождения ден на премиера Дейвид Камерън, пише Франс прес.

Популистката партия на Найджъл Фараж разчита най-вече на избирателния район на Клактън - крайбрежен град в Източна Англия - където Дъглас Карсуел, досегашен депутат от консерваторите, е големият фаворит на частичните избори, предизвикани от това, че Карсуел напусна партията си, за да се присъедини към, ЮКИП.

Шансовете на ЮКИП за другите частични избори - в Хейуд и Мидълтън - насрочени заради смъртта на депутата лейбърист Джим Добин, изглеждат по-слаби.

Избирателните секции отвориха в 6 часа по Гринуич и ще продължат работа до 21 часа, а резултатите се очакват в малките часове утре.

В Клактън сондажите обещават "кървава баня" за консерватора Джайлс Уотлинг, който ще се бори с 43-годишният Карсуел, преизбран с над 12 000 гласа преднина през 2010 г., когато още бе в редиците на торите.

Британският премиер Дейвид Камерън, който днес празнува 48-ия си рожден ден, следи с безпокойство тези избори и се страхува, че може да получи нежелан подарък за празника си. Ако Карсуел спечели вота, ЮКИП ще се сдобие с първото си депутатско място, откакто бе създадена през 1993 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа