Юкос и Сибнефт анулираха сливането

След дълги спекулации за предстоящо прекратяване на сливането, двете руски петролни компании Юкос и Сибнефт днес обявиха, че са постигнали споразумение за анулиране на сделката на стойност 13,9 милиарда долара.

Юкос - най-голямата по капитализация петролна фирма в Русия - постави началото на най-голямото сливане в историята на Русия на 3 октомври миналата година, когато купи 92 процента от Сибнефт от неговия собственик Милхаус кепитъл, контролиран от руския бизнесмен Роман Абрамович.

Сделката предвиждаше да се платят в брой 3 милиарда долара и 26 процента от акциите на Юкос. Сливането започна да буксува, след като бившият президент и главен изпълнителен директор на Юкос Михаил Ходорковски бе арестуван на 25 октомври по обвинение в укриване на данъци, припомня Блумбърг.

Юкос, чийто главен акционер Ходорковски в момента е в затвора, се надяваха да предотвратят това развитие.

Някои от акционерите на Сибнефт обаче отдавна се съпротивляваха на сделката.

Комюнике на Сибнефт от днес съобщава, че основните акционери на двете компании са подписали протокол за споразумение, с което се анулира сливането между двете дружества.

Изпълнението на този протокол трябва да стане във възможно най-кратък срок, се допълва в комюникето.

От Юкос уточниха, че в момента не са в състояние да потвърдят това споразумение, отбелязва Франс прес след телефонен разговор с говорител на Юкос.

Като се има предвид делът на Юкос в Сибнефт, обаче, прекратяването на сделката може да се окаже проблематично. Сибнефт се възпротивява да изплати компенсации за провала на сделката на акционерите на Юкос.

Арестът на Ходороквски се смята като основна причина за анулиране на сливането.

Без Ходорковски, който ръководеше Юкос докато не беше атакуван от властите, след като изпадна в немилост от Кремъл, мотивацията за сливането се изгуби.

Акционерите на Сибнефт се притесниха от планираното обединяване с фирма, чието бъдеще е заплашено политически, включително и с възможно отнемане на петролни лицензи.

Акциите на Сибнефт поскъпнаха с 3,38 рубли едната или с 3,9 процента до 90,90 рубли към 11,12 часа московско време. Котировките на Юкос също се покачиха - с 3,89 рубли или 1,34 процента до 304,80 рубли за една акция, информира Блумбърг

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?