Юкос може да спре производството на петрол

Руският петролен гигант Юкос може да бъде заставен за преустанови производството си заради нова съдебна заповед, съобщиха от компанията.

В четвъртък стана ясно, че върху сметки на Юкос на стойност 76 млрд. рубли (2,6 млрд. долара или 2,13 млрд. Евро) е бил наложен запор от московски съд по искане на руската Главна прокуратура. В резултат на това е възникнала опасност от спиране на производството на петрол на компанията, се посочва в съобщение на Юкос.

Новината предизвика ново покачване на цените на петрола. На търговската борса в Ню Йорк цената лекия суров петрол се повиши с 42 цента до 44. 42 долара за барел. В Лондон петрол Брент се търгува за 41.95 долара за барел, предаде ББС.

Юкос вече осъдена да внесе над три милиарда долара данъчни задължения за 2000 г.

Сметките на филиалите на компанията са напълно блокирани и те са лишени от възможността да извършват каквито и да било плащания, включително на работни заплати, данъци и за текуща производствена дейност, казаха от Юкос.

Ръководството на компанията подчертава, че доставките на горива за повече от 40 региона в Руската федерация са под въпрос. То декларира готовност да не допусне разрушаването на Юкос и да погаси в най-скоро време данъчните задължения за 2000 г.

Новината за евентуалното спиране на доставките от Юкос съвпадна с данните за рязък спад на американските резерви от суров петрол, което подсили страховете за недостиг на суровина преди зимния сезон.

От началото на годината цените на петрола се повишиха с 36%.

В съобщението от четвъртък Юкос посочва, че последното съдебно решение може да предизвика и социални вълнения сред работниците в компанията, които разчитат на Юкос за издръжка на семействата си.

Крайният срок, в който Юкос трябваше да изплати 3.4 милиарда долара данъчни задължения, изтече по - рано тази седмица.

Много вътрешни и външни наблюдатели смятат, че атаката на руските власти срещу Юкос е политически мотивирана, заради желанието на Кремъл да се разправи с бившия изпълнителен директор на компанията Михаил Ходорковски, който финансираше опозиционни либерални партии.

Срещу Ходорковски и неговия ключов бизнес партньор Платон Лебедев са заведени дела за измами и неплащане на данъци.

Споделяне

Още от Бизнес