Юкос отрича обвиненията за $5 милиарда неплатени данъци

Проблемите на руския петролен гигант Юкос, който се бори да приключи сливането с конкурента си Сибнефт, се задълбочават, след като стана известно, че данъчните власти са обвинили компанията, че дължи над 5 милиарда долара минали задължения, предаде Си Ен Ен.

Руската агенция Интерфакс съобщи, че Данъчното министерство е предявило претенциите си в писмо до прокуратурата. Юкос веднага отхвърли твърденията, че са укривани данъчни задължения.

"Ние разглеждаме твърденията за 150 млн. рубли (5.5 млр. долара) данъчни задължения като абсолютно неверни", заяви говорителят на Юкос Александър Шадрин.

Юкос, чийто предишен изпълнителен директор Михаил Ходорковски беше арестуван през октомври, е под неотслабващ натиск от страна на прокуратурата през последните седмици.

Прокуратурата, която обвинява милиардера Ходорковски в неплащане на данъци и измами, действа по нареждане на Кремъл, който иска да отреже политическите амбиции на влиятелния бизнесмен, смятат наблюдатели.

Прокуратурата и данъчните власти отказаха да коментират съобщението на Интерфакс.

Юкос отрича да има данъчни задължения

Информацията за данъчните нарушения от страна на петролната компания и свързани с нея лица в периода 1998 г. - 2003 г. е предадена от ръководството на министерството на Главната прокуратура.

Става въпрос за неплащане на дължими данъци от Юкос и нейните подразделения Томскнефт и Ангарска нефтохимическа компания.

Александър Шадрин призна, че има спор във връзка с плащането на данъци в размер на 6 млрд. рубли от страна на трите гореспоменати компании. Той уточни, че те са изпълнили задължението да платят данъците си, но използваните от тях банки не са успели да преведат в бюджета получените пари.

За второто обвинение, отправено от министерството на данъците и таксите към поделенията на Юкос - че в периода 2000 г.-2003 г. са използвали схеми за получаване на данъчни облекчения по силата на "инвестиционни споразумения" с регионални власти, Шадрин коментира, че това е ставало в пълно съответствие с регионалното законодателство.

Във вторник министърът на икономиката Герман Греф заяви пред Ройтерс, че руските компании трябва да спрат да се възползват от данъчни пролуки, но поясни, че няма предвид Юкос.

Абрамович извива ръцете на акционерите на Юкос

Според анализатори данъчните проблеми на Юкос са причина Сибнефт да съобщи внезапно миналия петък, че спира временно сливането с Юкос. Сибнефт даде съгласие за сделката през април т.г. Сливането на двете компании се очакваше да създаде четвъртата по големина петролна компания в света.

Акционерите на Юкос казаха, че са се съпротивлявали яростно на призивите на основните акционери на Сибнефт, водени от собственика на британския футболен клуб Челси Роман Абрамович, да сдадат контрола върху мениджмънта на новата компания, за да спасят сделката по сливането.

"Аз бих се изненадал, ако те (Сибнефт) не са били информирани, че Юкос ще се изправи пред големи данъчни задължения. Трудно е да ги обвиняваме за това, че искат предоговаряне", каза Пол Колинс, анализатор в банка Brunswick UBS в Москва.

Прекратявайки сливането, собствениците на Сибнефт поставиха под огромен натиск собствениците на Юкос, сред които и Ходорковски. Сделката беше на пред приключване, когато той бе арестуван през октомври.

Групата Менатеп, която представлява ключовите акционери на Юкос, отхвърля информацията в Уол Стрийт Джърнал от вторник, че желае да предостави на Сибнефт висши позиции в мениджмънта на обединената компания.

Според вестника, решението било взето след срещата на представители на двете компании в Лондон в понеделник вечерта. Акционерите на Юкос били готови да удовлетворят претенциите на собствениците на Сибнефт при определени условия. Представите на Роман Абрамович отказали да коментират тази информация.

В понеделник в. Дейли телеграф съобщи, че Абрамович е отказал да се съгласи със сливането, докато за председател на Управителния съвет на новата компания не бъде избран президента на Сибнефт Евгений Швидлер, а не сегашния главен изпълнителен директор на Юкос Саймън Кукес. Според британския вестник спорът около сливането на двете руски петролни компании може да завърши в лондонския съд.

В момента анализаторите оценяват шансовете за приключване на сделката на 50 на 50 процента, а Сибнефт вече проучва възможностите да избегне плащането на глоба в размер на 1 млрд. долара, предвидена при разваляне на сливането.

Юкос отричат да са приели условията на Сибнефт

Менатеп обявиха, че все още разглеждат сделката по сливането за валидна и че всяка промяна на условията ще трябва да бъде одобрена и от миноритарните акционери, които следва да контролират една четвърт от дяловете на ЮкосСибнефт.

В резултат на новините в медиите акциите на Юкос паднаха до 11 долара, а тези на Сибнефт се повишиха с 1.4% до 2.50 долара.

Източник, близък до преговорите, каза, че не бива напълно да се изключва възможността Юкос да се съгласи на компромис със Сибнефт, за да спаси сделката, посочва Си Ен Ен.

"Аз мисля, че двете страни ще продължат преговорите с оглед повече хора от Сибнефт да влязат в мениджмънта. От гледна точка на компанията това ще е най-доброто решение", заявява източникът, пожелал анонимност.

Руският магнат Борис Березовски, който живее в изгнание в Лондон и който е бивш акционер в Сибнефт, обвини Абрамович, че играе от отбора на Кремъл, за да отнеме от Ходорковски и колегите му контрола върху Юкос.

Източник от Юкос смята, че не случайно юридическите атаки срещу компанията стават все по-интензивни.

"Сега те не преследват само нашите основни акционери, но се опитват да разбият структурата на мениджмънта, като разпитват мениджъри и отварят нови казуси, като този с нашите рафинерии в Самара", казва източникът.

Леонид Невзлин - ключов акционер в Юкос - твърди, че не вижда големи шансове за съживяване на сделката. Той отпътува за Израел, тъй като се чувства застрашен след ареста на Ходорковски.

Юкос понесе още един удар във вторник, когато Brunswick UBS обяви, че понижава рейтигна на компанията заради прекратеното сливане със Сибнефт.

"Национализация с кадифен ръкавици"

Днешната руска преса обяснява новите обвинения срещу Юкос с желанието на държавата да поеме контрола над част от акциите на компанията и предрича "национализация с кадифени ръкавици" в руската икономика, предаде Франс прес.

След като държавата иска от Юкос 5 млрд. долара, тя би могла да претендира и за миноритарен блокиращ дял в петролния гигант, пише в. Известия. Цитирани от вестника специалисти твърдят, че исканата от руското министерство на данъците и таксите сума представлява близо 26 процента от капитализацията на Юкос.

Според Комерсант най-простият начин властите в Русия да получат парите, които искат, е да използват запорираните акции на Юкос (42,2 процента). Вестникът смята, че бившият главен изпълнителен директор на компанията Михаил Ходорковски и други подложени на съдебно преследване акционери биха могли да изгубят около 20 на сто от акциите на Юкос.

Известия предрича "национализация в кадифени ръкавици" в руската икономика. За да получиш контрола над една компания не е необходимо да прибягваш към директна национализация. Просто трябва да отслабиш позициите на нейните ръководители, да сложиш на техните постове свои верни хора и да получиш част от компанията под претекст, че се бориш с данъчни измами, пише вестникът.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?