Юкос отрича опасността от спиране на производството

Руската петролна компания Юкос беше информирана, че може да продаде част от собствеността си, за да е в състояние да плати данъците, които дължи на държавата, предаде Би Би Си.

Арбитражният съд в Москва подкрепи решението за замразяване на авоарите на Юкос, наложено в четвъртък, което накара компанията да предупреди, че може да спре производството на петрол и да фалира.

Руските данъчни власти поискаха от Юкос да плати 3 и половина милиарда долара до началото на следващата седмица.

Кореспонденти съобщават, че според много хора компанията е обект на политическо преследване, тъй като бившият ѝ директор Михаил Ходорковски финансираше опозиционни партии. Руското правителство отхвърля тези твърдения.

В четвъртък данъчните поискаха компанията да плати 3.4 милиарда долара данъци за 2000 г.

Александър Некрасов, бивш съветник на президента Борис Елцин, заяви пред Би Би Си, че никой в Русия не иска банкрута на Юкос.

"Бих казал, че всеки се ужасява от перспективата Юкос, която произвежда 4% от брутния вътрешен продукт на Русия, да фалира", каза той.

По-скоро, мнението на повечето наблюдатели е, че правителството иска да принуди собствениците на Юкос да се откажат от контрола върху компанията.

В момента Юкос дава приблизително един на всеки пет барела, произвеждани от Русия - 1.7 милиона барела на ден през юни.

Кризата с Юкос съдейства за повишение на цените на петрола над 3 долара на барел в сряда и четвъртък.

Цените паднаха обратно в петък, с 0.7% до 35.81 долара в Лондон и 38.46 долара в Ню Йорк.

Съдебните пристави отидоха в Юкос в четвъртък рано сутринта, след като в понеделник съдът нареди компанията да изплати задълженията си.

Бяха ѝ дадени само 5 дни да уреди задълженията си за 2000 г. Същия ден възникнаха страхове, че ще бъдат предявени подобни претенции и за 2001 г.

Акциите на Юкос паднаха с 15% преди да бъдат спрени от продажба.

Финансовият министър увери банките - кредиторки на Юкос, че с компанията всичко ще бъде нормално, е заявил пред журналисти в петък председателят на Съвета на директорите на компанията Виктор Геращенко, предаде РИА Новости. "Г-н Кудрин предупреди банките - кредиторки да не се безпокоят, тъй като всичко ще бъде нормално", казал той.

Той също така отбелязал, че въпросът с урегулиране задълженията на Юкос все още не е решен на правителствено ниво и че се опитал да се свърже с други министри да обсъдят темата, но не успял, тъй като те били на заседание.

Геращенко опроверга информацията, че действията на съдебните пристави по блокирането на банкови сметки създават пряка заплаха за текущата производствена дейност на компанията.

"В близко време износът на петрол няма да бъде преустановен и не би трябвало да има падане на добива", посочи той.

Според представители на Юкос, компанията запазва контрола над собствените си финансови потоци и продължава да изпълняват своите задължения по кредитите.

Коментирайки искането на данъчното министерство да се погасят данъчни задължения за 2001 г. в размер на 98 милиарда рубли ( близо 3.4 милиарда долара), Геращенко каза, че не е изключено да се появят нови претенции към компанията и за 2002 и 2003 г. По думите му обаче, всички тези въпроси "са решаеми".

В същото време той се изказа рязко за отказа на съдебните пристави да вземат предвид погасените задължения за 35% от акциите на Сибнефт, принадлежащи на Юкос.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?