Юкос спъва енергийните отношения на Вашинтгон и Москва

Макар че Русия има относително малък принос за утоляването на гигантския глад на петрол, който изпитват Съединените щати, проблемите около руската петролна промишленост са една от основните теми в дневния ред на срещата през тази седмица между президентите Владимир Путин и Джордж Буш, отбелязва във вторник Асошиейтед прес.

Вълненията около съдбата на най-голямата руска петролна компания Юкос засилиха страховете, че производството на страната може да спадне и да увлече нагоре и без това вече високите цени на петрола. В същото време те поставиха въпроси за върховенството на закона, правата на собственост и данъчната политика. Новите ограничения за участие в търговете за разработване на най-големите петролни и газови находища на Русия подсилиха тревогите на американските компании, които искат да инвестират в проекти за добив от големите руски запаси на природни суровини.

Русия доставя едва близо 1,9 на сто от общия американски внос на суров петрол към декември, според данни на американското енергийно министерство. Нейните големи запаси и делът ѝ в захранването на световния петролен пазар обаче я превръщат във важна тема за Вашингтон, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Свят