Юкос в съдебни битки с руските данъчни служби

Юкос ще обжалва решението на Московския арбитражен съд, който вчера постанови, че петролната компания трябва да плати данъчни задължения в размер на 3,5 млрд. долара, предадоха АФП и руското електронно бизнес издание РБК, като цитират съобщение на Юкос от днес.

Според компанията решението на съда е необосновано и избирателно, то е "правен прецедент, който застрашава цялата руска икономика". Съдът осъди Юкос за това, че компанията е намалила сумата на дължимите данъци чрез компании за препродажба на петрол, регистрирани в руски офшорни райони.

Юкос твърди, че винаги добросъвестно е плащала всички данъци, дължими на хазната според действащото законодателство на РФ. Днес депутатът в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Сабине Лойтхойзер-Шнаренбергер обяви, че ще представи доклада си по случая "Юкос" през есента, предаде ИТАР-ТАСС.

Тя е официален докладчик на ПАСЕ по това дело. Сабине Лойтхойзер-Шнаренбертер се срещна с адвокатите на Михаил Ходорковски, Платон Лебедев и Алексей Пичугин, с високопоставени представители на руското министерство на правосъдието, Главната прокуратура и Държавната дума.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?