Юкос заплашен от насрещни искове от кредиторите на Газпромнефт

Решението на ръководството на руската петролна компания Юкос да се обърне към съда в американския град Хюстън в отчаян опит да спаси активите си може да доведе до насрещни искове от компаниите и банките, на които бе обявена война, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира становище на американски юрист.

Юкос е изправен пред трудната задача да докаже законността на действията си, свързани с обръщането към американския съд през декември, каза адвокатът на компанията Газпромнефт Майкъл Голдберг в интервю за агенция Ройтерс.

Тази мярка не успя да предотврати продажбата на основното производствено поделение на Юкос - Юганскнефтегаз, която стана на 19 декември в Москва. Веднага след това ръководството на Юкос обяви намерението си да преследва по съдебен път всички, които са имали отношение към търга. "Юкос продължава да заплашва всички, свързани с руския петрол, със съдебен иск за 20 милиарда долара", посочи Голдберг. Той добави, че сега фирмата трябва да се безпокои повече за вредите, които тя и нейните юристи причиняват на другите с неуместните си заплахи и погрешни действия в съда в Хюстън.

Дойче Банк, начело на концерн от западни банки, вече подаде иск за прекратяване на делото, заведено от Юкос в Хюстън, с мотива, че американският съд няма юрисдикция над руската компания, която на практика няма никаква дейност в щата Тексас. Искът ще бъде разгледан от съда на 16 и 17 февруари.

Споделяне

Още от Свят