“Юлен“ бранят лифта си като законен и са загрижени от активността на съда

“Юлен“ бранят лифта си като законен и са загрижени от активността на съда

Концесионерът на ски зоната в Банско - “Юлен“, заяви в петък, че не може да се прави извод, че изграденият от тях четириседалков лифт в местността Платото е незаконен, след като Върховният административен съд (ВАС) реши окончателно, че Министерството на околната среда и водите неправилно е преценило, че не трябва да се изготви оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на инвестиционния проект.

 

Според решение на министъра на околната среда от август 2010 г. няма нужда от ОВОС на проекта за замяна на двата влекача с четириседалков лифт. То бе оспорено от Асоциацията на парковете в България и след като тричленен състав на ВАС подкрепи становището на ведомството и концесионера петчленка се отмени като неправилни техните аргументи, тъй като проектът е напълно нов и трябва да се оцени влиянието му върху природата. Съдът също така установи, че новият лифт навлиза в територия извън концесионната плащ.

 

От ръководството на "Юлен“ обаче заявяват в съобщение, че изграждането на лифта е извършено при пълно спазване на предвидените в действащото законодателство процедури и въз основа на всички необходими разрешения. "Това за нас е безспорно“, посочва дружеството, свързвано с Цеко Минев, собственик на Първа инвестиционна банка и шеф на Българската ски федерация, която редовно провежда в Банско спортните си събития.

 

“Всеки опит да се твърди обратното ще злепостави държавния интерес, тъй като изграждането дискредитира стабилните административни актове, въз основа на които се извършва всяко едно строителство в страната", смятат от концесионера

 

"Всеки опит на някого да квалифицира тези съоръжения като незаконни, ще ангажира отговорните държавни институции по реда на Закона за отговорностите на държавата за причинени вреди“, заявяват още от "Юлен" АД.

 

“Силно сме загрижени от ненормалната в подобни случаи активност на някои държавни органи и ресорното министерство в последните дни на мандата им, които под прикритието на евтини медийни изяви продължават практиката на рекет и безпрецедентен натиск върху българския бизнес, инвеститорите и данъкоплатците", пише още в прессъобщението.

 

След произнасянето на съда в Министерството на околната среда и водите бе създаден работна група от експерти, която трябва да предложи начин за изпълнението на постановлението за отмяна на решението на екоминистър Нона Караджова, че не е нужна ОВОС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес