"Юлен" пусна идеен проект за втори кабинков лифт над Банско

"Юлен" пусна идеен проект за втори кабинков лифт над Банско

Концесионерът на ски съоръженията над Банско - фирма "Юлен", разпространи идейния си проект за втори лифт от курортния град до пистите в Пирин. Това става по-малко от седмица, след като правителството разреши изграждането на нови ски съоръжения в националния парк с промяна в режимите на вече изтеклия план за управление на парка.

Проектът беше публикуван в сайта на в. "Труд", който открито защитава инвестиционните интереси в планината и напада природозащитните организации, които се обявяват против плановете за нови съоръжения. Изграждането на новия кабинков лифт е претекст за промяна на режимите на застрояване в парк "Пирин".

Според природозащитните организации зад него се крие желание за разширяване на ски зоните над Банско и Добринище, а решението на правителството, което според екоорганизациите противоречи на българското и европейското законодателство, ще позволи строителство и сечи в почти половината от територията на парка. От правителството твърдят, че засегнати ще са само 2% от площите.

Според съобщението, разпространено в първия ден на 2018 г., идеята е да се изгради лифт, чиито кабинки да са с по десет места. Капацитетът на линията ще е 3000 души на час, дължината – 5.8 км.


От "Юлен" твърдят, че още преди 8 години са се свързали с водещи производители на въжени линии в търсене на решение на проблема с опашките от скиори и сноубордисти в Банско. Идейният проект бил продукт на тяхната дългогодишна работа и проучвания на терен.

Началната станция на новия лифт ще е близо до първата станция на сега действащото трасе. От там новата линия ще се движи почти успоредно със съществуващата до междинна станция, разположена в м. Чалин валог. От там втората кабинка ще се отклонява към местността Шилигарника, посочена като втори естествен център на ски зоната. Сега кабинковият лифт стига до местността Бъндеришка поляна. Разделянето на потока от скиори щяло да предотврати опашките на Бъндеришка поляна.

"Заявяваме категорично, че трасето на този идеен проект минава единствено през концесионна територия и попада изцяло в буферната зона. Горските площи, през които ще премине трасето, са само 0.017 % от територията на НП "Пирин", пишат от "Юлен".

Те поемат ангажимента срещу всяко отстранено дърво да засаждат по 5 нови, но не посочват колко дървета ще трябва да бъдат отсечени и дали ще бъдат засегнати и вековни гори.

От миналата седмица министърът на околната среда Нено Димов обяснява, че всяко инвестиционно предложение, което постъпи след разрешаването на ново строителство в Пирин, ще минава през екооценка и оценка за съвместимост. Според него, ако тези процедури се обжалват в съда, изграждане на нов лифт може да започне в края на годината.

В предпоследния ден на 2017 г. Димов и кметът на Банско Георги Икономов обявиха, че местната община ще започне работа по проект за нов устройствен план на ски зоната. Три дни по-късно концесионерът, който се свързва със собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, пусна съобщението за идейния проект за нов кабинков лифт. Минев е и председател на Българската федерация по ски.

Междувременно в следващите дни протестите срещу решението на правителството да разреши ново строителство в Пирин ще продължат.

Проект за втора кабинка

Споделяне

Още по темата

Още от България