Юлия Ковачева и Александър Корнезов с призове “Юрист на годината“

снимка "Правен свят"

Членът на Висшия съдебен съвет Юлия Ковачева и съдията в Общия съд на Европейския съюз доц. д-р Александър Корнезов получиха авторитетните награди в конкурса "Юрист на годината 2016", организиран от изданието "Правен свят". Юлия Ковачева получи наградата след гласуване на съдебните репортери от националните медии, а Корнезов бе отличен от редакцията на “Правен свят“.

Наградата на Ковачева бе дадена с мотив, че през целия мандат на ВСС тя е ръководила поведението си единствено от принципите на правото и закона.

"Юлия Ковачева е човек, който винаги връща дебата на плоскостта на правото, без да използва лични нападки, на каквито нееднократно е ставала обект", се казва в номинацията ѝ, направена от съдебните репортери.

"Съзнавам отговорността, с която е съпроводена тази награда. Благодаря на колегите, с които споделяме общи ценности, а на тези колеги, които ме подкрепиха през 2012 г., искам да кажа: "Надявам се, че не съм ви разочаровала", каза Ковачева. Тя призова магистратите да изберат най-достойните членове на Висшия съдебен съвет на предстоящите избори, защото от съвета започва да се гради авторитетът на цялата магистратура.

В гласуването с мотивирани предложения участваха 25 журналисти от 18 централни медии – БНТ, бТВ, Нова телевизия, БТА, БНР, Дарик радио, Медиапул, Клуб Z, БГНЕС, "Съдебни репортажи", вестниците "Труд", "24 часа", "Капитал", "Капитал дейли", "Стандарт", "Монитор", "Телеграф", "Сега". 

Изборът на Александър Корнезов бе направен след гласуване от комисия в състав - съдия Николай Гунчев от Върховния административен съд, прокурор Сава Петров от Върховната касационна прокуратура, председателят на съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, адвокат Александър Кашъмов и главният редактор на "Правен свят" Ралица Петрова.

Той бе награден със следните мотиви: "За него казват, че е български юрист и интелектуалец с космополитно излъчване. Полиглот, автор на многобройни публикации в областта на европейското право, наричан с право "българският Индиана Джоунс в необятната материя на преюдициалното запитване". Човек със свободен дух и българин, поел високата отговорност да представя най-доброто от българската правна мисъл на eвропейско ниво".

При получаването на наградата си Корнезов говори като гражданин на Обединена Европа:

"Живеем във време разделно. ЕС е пред най-тежкото си изпитание. 2017 година ще е решаваща за самото оцеляване на ЕС, който влиза от криза в криза – дълговата, мигрантската, “Брекзит". Гаранция за бъдещето на европейската идея няма", заяви Корнезов. И изрази разочарованието си, че кампанията за референдума преди “Брекзит“ се е свеждала до простото счетоводство колко губи или печели Обединеното кралство от членството, съответно - от излизането от ЕС.

"Нека се замислим до това ли се свежда ЕС? Счетоводство ли е европейската идея? Сметкаджийство ли е? Не е ли време да започнем да говорим за ценностите, които ни обединяват – равенство, солидарност. Европейската идея е идеята за мир. За нас днес мирът е даденост, но той е постижение", каза Корнезов.

В интервю за Mediapool през септември 2016 г. Корнезов сигнализира за проблема с малкото преюдициални запитвания, които се отправят от българските магистрати до Съда на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България