Юлия Кръстева отрече да е сътрудничила на ДС

Снимка: "Площад Славейков"

Философът Юлия Кръстева, която живее във Франция от 1966 г., отрече да е била сътрудник на бившата Държавна сигурност (ДС), както обяви комисията по досиетата след проверка на редакционния състав на "Литературен вестник".

Това твърдение "е не само смешно и невярно", но е "оклеветяващо", заявява самата Кръстева пред френския седмичник "Обс", който твърди, че е намерил нейния формуляр в ДС, предаде Франс прес.

"Някой иска да ми навреди", допълва тя.

Изданието посочва, че това досие е излязло от архивите, защото Юлия Кръстева искала да работи за българско списание "Литературен вестник", което я е подложило на задължителни проверки за "всеки журналист, роден преди 1976 г."

Списанието публикува на сайта си документа, където е уточнено, че тя е била вербувана през юни 1971 г. под псевдонима "Сабина".

Юлия Кръстева имигрира във Франция през 1966 г., за да учи. Тя получава френско гражданство след брака си с писателя Филип Солерс. Впоследствие става важна фигура в интелектуалния живот на Франция, създавайки изобилно творчество, което обхваща литературата, психоанализата, лигвистиката и семиотиката, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество