Юлия Скрипал е изписана от болницата

Юлия Скрипал е изписана от болницата
Юлия Скрипал, дъщерята на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, е изписана от болницата в Солсбъри, където заедно с баща си бе лекувана след отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок". Това потвърди във вторник медицинският директор на болницата Кристин Бланшар.
 
След като напуснала болницата в понеделник, тя е отведена на безопасно място, съобщи Би Би Си, позовавайки се на свои източници.
 
Юлия Скрипал дойде в съзнание на 27 март и започна да говори.
 
Нейният баща остава в болницата, откъдето миналата седмицата съобщиха, че състоянието му бързо се подобрява.
 
Сергей и Юлия Скрипал бяха приети в болницата на 4 март, когато бяха открити в безсъзнание на пейка в градчето Солсбъри в югозападна Англия. Предполага се, че отровното вещество е било под формата на гел и е намазано на входната врата на жилището на семейство Скрипал.
 
"Вече изписахме Юлия", каза пред репортери Кристин Бланшар. 
 
"При баща ѝ също има добър напредък. В петък обявих, че той вече не е в критично състояние. Макар и да се възстановява по-бавно от Юлия, се надяваме и той да може да напусне болницата, когато моментът за това бъде подходящ", каза Бланшар и допълни , че Юлия Скрипал напуснала болницата снощи, след като реагирала "изключително добре" на лечението.
 
Малко по-късно руското посолство в Лондон поиска британските власти незабавно да покажат доказателства, че "нещата около Юлия Скрипал се случват по нейна воля", предаде ТАСС, като се позова на дипломатическата мисия.
 
"Поздравяваме Юлия за оздравяването ѝ. Въпреки всичко са ни нужни незабавни доказателства, че това, което се прави с нея, става по нейна воля", се казва в изявлението.
 
Лондон обяви, че най-вероятно зад атаката стои Кремъл, но Русия категорично отрича да е замесена в случая.
 
Покушението срещу бившия руски двоен агент и дъщеря му предизвика най-голямата дипломатическа криза след Втората световна война, след като 29 държави изгониха над 150 руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания.
 
Москва изгони реципрочно западни дипломати.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?